USA odstránili Švajčiarsko a Vietnam zo zoznamu menových manipulátorov

USA odstránili Švajčiarsko a Vietnam zo zoznamu menových manipulátorov. Washington tak zmenil rozhodnutie, ktoré v posledných dňoch prijala administratíva Donalda Trumpa.
Americké ministerstvo financií v piatok (16. 4.) uviedlo, že neexistuje dostatok dôkazov o tom, že tieto dve krajiny manipulovali kurzom svojich mien a získali neférové konkurenčné výhody. Ministerstvo však uviedlo, že Švajčiarsko a Vietnam budú pod prísnym dohľadom. Takýto zvýšený dohľad sa bude po novom týkať aj Taiwanu.
Na zozname krajín so zvýšeným sledovaním je viac štátov, okrem spomínaných krajín napríklad Nemecko a Čína, ktoré však spĺňajú len časť kritérií. Aby sa nejaký štát dostal na zoznam menových manipulátorov, musí výrazne intervenovať na devízovom trhu, mať veľký prebytok v obchode s USA a mať prebytok bežného účtu platobnej bilancie.
Americké ministerstvo financií uviedlo, že zostane v kontakte so Švajčiarskom a Vietnamom, aby malo viac informácií, či ich intervencie na devízových trhoch nevytvárajú neférovú konkurenčnú výhodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy