Export tovaru z Británie vlani klesol, stratila časť z podielov na trhoch

Export tovaru zo Spojeného kráľovstva v roku 2020 klesol o 54 miliárd libier (62,57 miliardy eur). Stratilo pritom časť z podielov na kľúčových vývozných trhoch. Dôvodom bolo ochorenie COVID-19, ktoré zasiahlo globálny obchod, ale tiež brexit a slabá produktivita. Ukázal to v pondelok prieskum Aston University a Lloyd’s Banking Group.
Podľa tejto štúdie Británia vlani zaznamenala pokles vývozu tovarov o 14,7 %, čo bol jeden z najhorších výsledkov spomedzi veľkých ekonomík. A zároveň jej export ožíval pomalšie než v prípade konkurencie, takže stratila časť z podielov na kľúčových trhoch.
K čiastočnému zotaveniu globálneho obchodu došlo v 3. štvrťroku 2020, ale Spojené kráľovstvo z toho ťažilo menej ako väčšina jeho konkurentov. Za celý rok 2020 tak stratilo časť podielu na trhoch v USA, Nemecku a Číne, čo sú tri hlavné analyzované trhy. Profitovali z toho najmä štáty Európskej únie (EÚ), ako sú napríklad Španielsko, Taliansko a Holandsko.
Jedinou významnou výnimkou bolo zlato. Spojené kráľovstvo vyviezlo v roku 2020 drahý kov v hodnote 3,8 miliardy USD (3,18 miliardy eur), čo predstavuje medziročný nárast o 16 % a zároveň doviezlo zlato v hodnote 8,8 miliardy USD, čo bolo o 33 % viac ako rok predtým.
Tento výsledok odráža najmä „toky“ medzi Spojeným kráľovstvom a Švajčiarskom. Švajčiarsko je totiž hlavným centrom spracovania a tranzitu zlata, zatiaľ čo Londýn je centrom jeho skladovania a obchodovania. A investori počas pandémie vo zvýšenej miere hľadali bezpečný prístav pre svoje financie.
Aj niektoré menšie odvetvia britského priemyslu zaznamenali v minulom roku rast vývozu aj napriek ochoreniu COVID-19, vrátane výroby lodí a člnov.
Vývoz tovaru sa podieľal 53,7 % na celkovom exporte z Británie v roku 2019, čo je zatiaľ posledný celý rok, za ktorý sú k dispozícii kompletné údaje o vývoze tovaru a služieb.
Dlhotrvajúcim problémom Británie je podľa autorov štúdie produktivita. Výrobné náklady v Spojenom kráľovstve sú vyššie ako inde vo svete, takže jej vývoz je menej konkurencieschopný.
Experti preto odporúčajú Londýnu viaceré opatrenia na zvýšenie produktivity vrátane integrovanejšieho prístupu k priemyselnej politike, k inováciám, kvalifikácii a investíciám.
(1 EUR = 0,86300 GBP; 1 EUR = 1,1938 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy