Ceny energií v USA pre chladné počasie prudko vzrástli

Ceny energií v USA v utorok prudko vyskočili. Dôvodom je chladné počasie na juhu Spojených štátov, ktoré spôsobilo nárast dopytu a zároveň obmedzenie produkcie.
V utorok ráno zostalo viac než 3,8 milióna ľudí v Texase bez elektriny, keďže sieť nezvládla prudký nárast dopytu. Dopyt po elektrine sa počas víkendu dostal na rovnakú úroveň ako počas letnej vlny horúčav.
Futures na plyn Henry Hub vyskočili o 6,7 % na 3106 USD (2560,80 eura) za milión britských termálnych jednotiek. Futures na benzín sa posilnili o vyše 4 %.
„Búrka, ktorá zasiahla Stredozápad a Severovýchod, bola oveľa horšia, než sa očakávalo,“ uviedol šéf firmy KKM Financial Jeff Kilburg. „Nízke teploty a prekvapení špekulanti dramaticky zvyšujú ceny termínovaných kontraktov,“ doplnil.
Búrka vyradila z prevádzky produkčnú kapacitu elektrární na úrovni 30 gigawattov, odhaduje spoločnosť ClearView Energy Partners, práve v čase, keď dopyt domácností vykurujúcich svoje domovy prudko stúpol.
Niektoré regionálne sporové ceny plynu vyskočili v priebehu dní 10- až 100-násobne. Cena americkej ropy WTI sa v pondelok (15. 2.) po viac než roku dostala nad 60 USD za barel (159 litrov).
Chladné počasie tiež spôsobilo odstávky rafinérií, čo obmedzí dodávky ropných produktov na trh.
V predburzovom obchodovaní sa posilnil energetický sektor o vyše 2 %. Akcie Occidental Petroleum vyskočili o 6 % a akcie Exxon, Devon Energy, Halliburton a ConocoPhillips o viac než 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy