Glencore minulý rok prehĺbil svoju stratu

Britsko-švajčiarsky ťažobný gigant Glencore minulý rok prehĺbil svoju stratu. Zasiahli ho mimoriadne podmienky v súvislosti s ochorením COVID-19 a rozsiahle odpisy, najmä v súvislosti so zatvorením bane v Zambii.
Spoločnosť so sídlom vo Švajčiarsku v utorok uviedla, že po odpísaní aktív v hodnote 5,9 miliardy USD vykázala za rok 2020 čistú stratu 1,9 miliardy USD (1,57 miliardy eur), ktorá bola vyššia ako strata 404 miliónov USD v roku 2019 po odpisoch v hodnote 2,4 miliardy USD.
Tržby spoločnosti minulý rok klesli o 34 % na 142 miliárd USD.
Pandémia nového koronavírusu a jej vplyv na globálnu ekonomiku predstavovali „mimoriadnu“ výzvu pre spoločnosť, ktorá ťaží a obchoduje s nerastnými surovinami po celom svete.
Šéf koncernu Glencore Ivan Glasenberg vo vyhlásení pripomenul, že globálna ekonomika bola v prvej polovici roku 2020 v recesii, po ktorej nasledovalo výrazné oživenie v druhej polovici roku 2020.
Glencore tiež informoval, že jeho obchodná divízia zaznamenala v roku 2020 nárast prevádzkového zisku o 41 % na 3,3 miliardy USD, čo odráža obrovskú volatilitu cien kovov a ropy. Prevádzkový zisk ťažobnej divízie sa však znížil o 13 % na 7,8 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy