Japonská ekonomika klesla v roku 2020 o takmer 5 %

Japonská ekonomika vzrástla v poslednom kvartáli minulého roka viac, než sa očakávalo. Prispelo k tomu zotavenie zahraničného dopytu, ktoré zvýšilo export a kapitálové výdavky. Za celý minulý rok však ekonomika zaznamenala pokles o takmer 5 %.

Tretia najväčšia ekonomika sveta dosiahla vo 4. štvrťroku anualizovaný rast na úrovni 12,7 %. Informovala o tom v pondelok japonská vláda, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters. Výsledok je lepší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s rastom o 9,5 %.
Je lepší aj v porovnaní s rastom v USA a podstatne lepší než vývoj v eurozóne. Hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov vzrástol vo 4. štvrťroku o 4 % a v prípade eurozóny zaznamenala ekonomika pokles.
V porovnaní s vývojom v 3. štvrťroku sa však tempo rastu japonskej ekonomiky prudko spomalilo, čo je dôsledok opätovného zvýšenia počtu infikovaných novým koronavírusom. Analytici zároveň upozorňujú, že v 1. štvrťroku sa Japonsko podľa všetkého nevyhne opätovnému poklesu ekonomiky.
V 3. kvartáli dosiahol rast podľa Reuters 22,7 %. Ekonomiku vtedy potiahol prudký rast dopytu po májovom uvoľnení karanténnych opatrení prijatých na začiatku roka.
Za celý rok 2020 japonská ekonomika zaznamenala pokles o 4,8 %. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá viedla k prudkému poklesu hospodárstva v prvých dvoch kvartáloch. V roku 2019 a 2018 vzrástol HDP o necelé percento.

Súvisiace články

Aktuálne správy