Maloobchodné tržby v Nemecku v decembri medzimesačne strmo klesli

Maloobchodné tržby v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, v decembri strmo klesli. Prispeli k tomu obmedzenia a blokády na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Oznámil to v pondelok spolkový štatistický úrad Destatis.
Podľa najnovších údajov sa tržby maloobchodníkov v Nemecku po úprave o sezónne vplyvy v decembri 2020 prepadli o 9,6 % oproti novembru, keď medzimesačne vzrástli o 1,1 %. Decembrový pokles tržieb bol prvý za tri mesiace a oveľa väčší, ako predpovedali ekonómovia, ktorí odhadovali, že sa maloobchodný obrat zníži o 2,6 %.
V medziročnom porovnaní tempo rastu maloobchodného predaja v decembri kleslo na 1,5 % z novembrových 5 % a bolo tak najpomalšie za osem mesiacov. Aj tento výsledok sklamal ekonómov, ktorí očakávali stabilný rast tržieb, o 5 %.
Štatistiky ukázali tiež, že tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov v Nemecku sa v decembri zvýšili medziročne o 6,3 %, zatiaľ čo tržby za nepotravinárske výrobky klesli o 1,5 %.
V porovnaní s februárom 2020, posledným mesiacom pred vypuknutím pandémie v Nemecku, boli maloobchodné tržby v decembri nižšie o 2,6 %. V nominálnom vyjadrení sa maloobchodné tržby v decembri medzimesačne znížili o 9,3 %, ale medziročne vzrástli o 2,6 %.
Za celý rok 2020 maloobchodný predaj reálne vzrástol o 3,9 % a v nominálnom vyjadrení o 5,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy