EÚ má stratégiu na posilnenie odolnosti a otvorenosti svojho finančného systému

Európska komisia (EK) predstavila v utorok novú stratégiu na podnietenie otvorenosti, sily a odolnosti hospodárskeho a finančného systému EÚ pre nadchádzajúce roky. Cieľom stratégie je lepšie umožniť Európe zohrávať vedúcu úlohu v globálnej správe hospodárskych záležitostí a chrániť EÚ pred nekalými a zneužívajúcimi praktikami.
S tým sa spája aj záväzok Únie vytvoriť odolnejšie a otvorenejšie globálne hospodárstvo, dobre fungujúci medzinárodný finančný trh a mnohostranný systém založený na pravidlách. Stratégia sa zaoberá i spôsobmi, ako posilniť infraštruktúru, ktorá je základom finančného systému EÚ a dosiahnuť celosvetové vedúce postavenie v oblasti ekologického a digitálneho financovania.
Navrhovaný prístup EK je založený na troch vzájomne sa posilňujúcich pilieroch – presadzovanie silnejšej medzinárodnej úlohy eura oslovením partnerov z tretích krajín s cieľom propagovať jeho používanie a podporovať rozvoj nástrojov a referenčných hodnôt denominovaných v eurách a posilnením eura ako medzinárodnej referenčnej meny v odvetví energetiky a komodít, a to aj pre vznikajúce energetické nosiče, ako je vodík; ďalší rozvoj infraštruktúr finančného trhu EÚ a zlepšenie ich odolnosti, a to aj pokiaľ ide o extrateritoriálne uplatňovanie sankcií tretími krajinami a do tretice podpora jednotného vykonávania a presadzovania vlastných sankcií EÚ.
V oblasti sankcií EK ešte v tomto roku vytvorí databázu – register výmeny informácií o sankciách. Jej cieľom bude zabezpečiť účinné podávanie správ a výmenu informácií medzi členskými štátmi a eurokomisiou o vykonávaní a presadzovaní sankcií. Komisia chce spolupracovať s členskými štátmi na vytvorení jednotného kontaktného miesta pre otázky presadzovania a vykonávania s cezhraničným rozmerom a zabezpečiť, aby sa finančné prostriedky EÚ poskytnuté tretím krajinám a medzinárodným organizáciám nevyužívali spôsobom, ktorý porušuje sankcie EÚ. Okrem toho EK zriadi špecializovaný systém umožňujúci anonymné oznamovanie obchádzania sankcií.
Nová stratégia vychádza z oznámenia z roku 2018 o medzinárodnej úlohe eura, ktoré sa zameriavalo na posilnenie a prehĺbenie hospodárskej a menovej únie. V stratégii sa takisto zohľadňuje bezprecedentný plán obnovy s názvom EÚ budúcej generácie, ktorý bol prijatý na boj proti pandémii ochorenia COVID-19 s cieľom pomôcť európskym ekonomikám zotaviť sa a uskutočniť zelenú a digitálnu transformáciu.
Eurokomisár zodpovedný za hospodárstvo Paolo Gentiloni v tejto súvislosti odkázal, že posilnenie medzinárodnej úlohy eura môže ochrániť hospodárstvo EÚ a jej finančný systém pred devízovými šokmi, znížiť závislosť od iných mien a zabezpečiť nižšie transakčné, zaisťovacie a finančné náklady pre podniky z Únie.
Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová doplnila, že silné euro je dôležité pre odvetvie energetiky. „Na trhoch EÚ s energiou sa úloha eura v posledných rokoch výrazne zvýšila. Pokiaľ ide o zmluvy o zemnom plyne, jeho podiel sa zvýšil z 38 % na 64 %. Musíme zabezpečiť, aby tento trend pokračoval na novovznikajúcich trhoch, napríklad v oblasti vodíka, ako aj na strategických trhoch s obnoviteľnými zdrojmi energie, kde je EÚ svetovým lídrom,“ vysvetlila komisárka. Podľa jej slov EK chce posilniť úlohu eura aj pri financovaní udržateľných investícií, najmä ako meny zelených dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy