Béžová kniha FEDu: Niektoré časti ekonomiky USA vykázali koncom roka mierne známky zotavovania sa

Niektoré segmeNiektoré segmenty americkej ekonomiky vykázali koncom minulého roka sľubné, aj keď len veľmi mierne známky zotavovania sa zo škôd, ktoré hospodárstvu spôsobila pandémia nového koronavírusu. Ukázala to v stredu (13. 1.) večer najnovšia správa centrálnej banky Fed o vývoji ekonomiky USA, tzv. Béžová kniha.nty americkej ekonomiky vykázali koncom minulého roka sľubné, aj keď len veľmi mierne známky zotavovania sa zo škôd, ktoré hospodárstvu spôsobila pandémia nového koronavírusu.

Celkový obraz americkej ekonomiky je však podľa nej naďalej výrazne zmiešaný, keďže v niektorých regiónoch došlo k spomaleniu pre neustály rast nových prípadov ochorenia COVID-19.
Béžová kniha je neoficiálnym hodnotením stavu americkej ekonomiky a Fed ju vydáva osemkrát do roka. Centrálna banka pri jej zostavovaní vychádza z informácií od svojich 12 regionálnych bánk.
Podľa najnovšej správy Fed väčšina regiónov v krajine zaznamenala "mierny rast ekonomickej aktivity" v uplynulých týždňoch. Ale dva okresy nahlásili pokles a ďalšie dva len malú alebo žiadnu zmenu aktivity. Zároveň správy o spotrebiteľských výdavkoch, ktoré sa podieľajú zhruba 70 % na výkone hospodárstva, sú zmiešané. Niektoré okresy nahlásili pokles maloobchodného predaja a dopytu po službách v oblasti pohostinstva a voľného času, pretože miestne vlády zaviedli prísnejšie opatrenia v snahe potlačiť šírenie nákazy.
Najväčšia svetová ekonomika zaznamenala v období apríl-jún 2020 rekordný pokles, o 31,4 %, v dôsledku blokád, keď museli mnohé firmy zastaviť svoju činnosť.
V lete ekonomická aktivita ožila, keď sa blokády zmiernili a firmy sa prispôsobili novým protokolom, ale tento pokrok ohrozila na jeseň druhá vlna pandémie.
Hoci vyhliadky na vakcínu proti ochoreniu COVID-19 posilnili optimizmus podnikov pokiaľ ide o rast v roku 2021, obavy z neustáleho šírenia vírusu a jeho vplyvu na krátkodobé podnikateľské podmienky ho zároveň tlmia, uviedol Fed.
Väčšina okresov síce uviedla, že zamestnanosť ďalej rástla, ale len pomalým tempom a zároveň pribúdajú okresy, ktoré hlásia pokles zamestnanosti. Výroba pokračuje v zotavovaní takmer vo všetkých okresoch, a to aj napriek problémom v dodávateľských reťazcoch. Stále stúpa aj výstavba obytných nehnuteľností vďaka veľkému dopytu.
Niektoré firmy v stavebníctve a doprave majú problém nájsť kvalifikovaných zamestnancov. Tieto ťažkosti ešte zhoršila druhá vlna pandémie.

Súvisiace články

Aktuálne správy