Novela nariadenia vlády pomôže aj výberu dane z príjmov zo strany štátu

Pripravovaná novela nariadenia vlády číslo 238 z roku 2010 prispeje k zvýšeniu príjmov poľnohospodárskych podnikov o asi 4,5 milióna eur, čo napomôže k zvýšeniu ziskovosti poľnohospodárskych podnikov, a teda aj výberu dane z príjmov zo strany štátu. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na vyjadrenia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Novela navyše podľa agrorezortu nepriamo prispeje k záujmu poľnohospodárov aj o plochy mimo LPIS (identifikačný systém poľnohospodárskych pozemkov, pozn. TASR) a pozitívne prispeje k schopnosti poľnohospodárov zaplatiť daň z nehnuteľností a na strane samospráv túto daň vybrať.

"Preto nerozumieme týmto obavám zo strany Združenia miest a obcí Slovenska a, naopak, veríme, že pri rozporových konaniach si vzniknuté nedorozumenia vysvetlíme a zapracujeme všetky argumenty k spokojnosti zástupcov ZMOS-u, aj poľnohospodárov," dodal odbor komunikácie a marketingu MPRV.

Michal Kaliňák, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS informoval, že ZMOS adresoval Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zásadné pripomienky k navrhovaným zmenám v nariadení vlády SR, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o podmienkach prenajímania, predaja, zámeny a nadobúdania nehnuteľností Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Zdôraznil, že ZMOS odmieta, aby sa návrh nariadenia vlády SR predkladal v skrátenom legislatívnom konaní. Nesúhlasí s dôvodmi uvedenými predkladateľom o tom, že existuje hrozba značných hospodárskych škôd spočívajúcich v zaťažení nájomcov v prípade, ak by nájomné fond určoval podľa obvyklej výšky nájomného a naliehavosť v termíne, ktorý neumožňuje dodržať bežnú lehotu pripomienkového konania.

ZMOS podľa Kaliňáka pritom upozorňuje, že ide o nariadenie vlády SR, nie zákon predkladaný mimo plánu legislatívnych úloh vlády.

Kaliňák zdôraznil, že z pohľadu vplyvov na rozpočet verejnej správy sa v predloženom materiáli pre rok 2021 predpokladá len s výpadkom nedaňových príjmov SPF vo výške 4,5 milióna eur. V doložke vplyvov na rozpočet obcí sa vykazuje nulový dosah.

Súvisiace články

Aktuálne správy