Niektoré reštaurácie v Košiciach otvorili, nepovažujú to za vzburu

Súčasný stav v gastronomickom sektore je neudržateľný. Zhodli sa na tom Branislav Jura a Slavomír Szabados, ktorí sa zapojili do iniciatívy Bojujeme za naše gastro, a svoje podniky v Košiciach v utorok otvorili. Podľa nich sprístupnenie interiérov gastronomických prevádzok pre hostí napriek aktuálnym nariadeniam nie je vzburou, ale upriamením pozornosti.
Obaja tvrdia, že nechcú ohrozovať zdravie ľudí a budú akceptovať hygienické opatrenia. Jura tiež argumentuje, že k jednému stolu si sadajú buď rodinní príslušníci alebo ľudia, ktorí sa bežne stretávajú. Zároveň hovorí, že gastronomický sektor je najviac kontrolovateľný aj čo sa týka počtu zákazníkov. „Rozhodli sme sa otvoriť zo stavu zúfalstva, lebo sme nevedeli ako ďalej a ani dodnes nevieme, čo nás čaká. Nie je to žiadna rebélia alebo vzbura, len chceme poukázať na tento stav, v ktorom sa gastro momentálne nachádza,“ povedal. Podľa neho je potrebné komunikovať a spoločne so štátom nájsť riešenie.
Szabados pripomenul, že nočné podniky nemohli po 22.00 h vykonávať svoju podnikateľskú činnosť viac ako pol roka. Uviedol, že situáciu okolo nového koronavírusu nebagatelizujú a za ich krokmi netreba hľadať politiku. „Je to len o tom, že sme ľudia, ktorí žijú z gastronómie. Sedem mesiacov sme mali zakázané vykonávať našu činnosť a aj napriek tomuto dlhému obdobiu ešte stále nie sú jasne dané pravidlá našich kompenzácií. Pridal som sa len preto, aby sme sa pripomenuli a vytvorili nejaký spoločenský status o tom, že sa nič nedeje a už toho máme plné zuby,“ dodal.
Šéf iniciatívy Miroslav Heredoš v pondelok (7. 12.) informoval, že chcú byť otvorení v rovnakom móde, ako sú otvorené kiná, divadlá alebo kostoly. Podľa aktuálnych nariadení môžu reštauračné prevádzky fungovať iba na terasách a ako výdaj jedla. Premiér Igor Matovič (OĽANO) sa v reakcii na avizované otváranie nechcel nikomu vyhrážať pokutami, vyzval ich však na zodpovedné správanie. S porušovaním platných pandemických opatrení počas núdzového stavu nesúhlasí ani 13 združení a iniciatív podnikateľov a dodávateľov v tomto sektore zastrešených v platforme #StáleMámeChuť. Úrad verejného zdravotníctva SR verejnosť prosí, aby zvážila návštevu priestorov, v ktorých sa nerešpektujú platné nariadenia proti šíreniu nového koronavírusu. Úmyselné obchádzanie pravidiel podľa neho môže situáciu zhoršiť a viesť aj k exemplárnym sankciám.

Súvisiace články

Aktuálne správy