Nemecký priemysel v októbri vzrástol viac, ako sa čakalo

Nemecký priemysel v októbri prekonal očakávania trhov. Tempo jeho rastu sa totiž zrýchlilo viac, ako ekonómovia odhadovali. To odráža pokračujúce oživenie priemyslu v najväčšej európskej ekonomike pred zavedením nových obmedzení na zastavenie šírenia nového koronavírusu. Ukázali to v pondelok údaje spolkového štatistického úradu Destatis.
Podľa štatistík sa výkon nemeckého priemyslu v októbri zvýšil medzimesačne o 3,2 %, najstrmšie za štyri mesiace. Prekonal tak aj odhady ekonómov, ktorí očakávali, že po náraste o 2,3 % v septembri sa jeho tempo v októbri spomalí na 1,6 %.
Október bol už šiesty mesiac v rade, keď produkcia nemeckého priemyslu rástla. Stále však zostáva pod úrovňou pred pandémiou nového koronavírusu.
Konkrétne, v porovnaní s februárom 2020, posledným mesiacom pred vypuknutím pandémie a zavedením obmedzení v Nemecku, bola októbrová produkcia o 4,9 % nižšia.
Bez energetiky a stavebníctva vzrástla nemecká priemyselná produkcia v októbri medzimesačne o 3,3 %. Produkcia energií sa pritom zvýšila o 4 % a stavebná produkcia o 1,6 %.
Motorom nemeckého priemyslu bol v októbri kľúčový automobilový sektor, ktorého produkcia medzimesačne stúpla o 9,9 %, ale stále bola o 6 % nižšia ako vo februári, pred vypuknutím pandémie.
V medziročnom porovnaní výkon nemeckého priemyslu v októbri klesol o 3 %. To bolo menej ako v septembri, keď sa po revízii prepadol o 6,7 %.
Vláda kancelárky Angely Merkelovej v snahe zastaviť druhú vlnu pandémie zaviedla v novembri nové opatrenia zamerané na pohostinstvá, kultúru a služby spojené s trávením voľného času, ktoré medzičasom predĺžila do 10. januára.
Továrne však zostávajú otvorené, takže na výrobu by tieto opatrenia nemali mať vážnejší vplyv.
Októbrové čísla z priemyslu podľa analytikov pomáhajú zmierniť obavy z ďalšieho prudkého pádu hospodárstva vo 4. štvrťroku.
Nemecká ekonomika po zrušení tvrdých jarných blokád a opätovnom otvorení obchodov a tovární v 3. štvrťroku vzrástla o rekordných 8,5 %. Ale v posledných troch mesiacoch roka sa očakáva jej pokles, pretože nové blokády poškodili sektor služieb a klesol aj dopyt spotrebiteľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy