Spotrebiteľské ceny sa v októbri medziročne zvýšili o 1,6 %

Spotrebiteľské ceny sa v októbri v porovnaní so septembrom zvýšili o 0,1 % a medziročne narástli o 1,6 %. Po siedmich mesiacoch poklesu miery inflácie tak došlo k jej miernemu rastu. Naďalej je však októbrová inflácia druhou najnižšou za posledné tri roky, informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na medzimesačný vývoj mali vplyv najmä vyššie ceny potravín o 0,3 %, ktoré vzrástli po štyroch mesiacoch medzimesačných poklesov. Mieru medzimesačnej inflácie ovplyvnili aj vyššie ceny za vzdelávanie o 0,5 % a ceny odevov a obuvi o 0,3 %. Znížili sa ceny alkoholických nápojov a tabaku, nábytku, bytového zariadenia, bežnej údržby domácnosti a dopravy zhodne o 0,1 %. Na septembrovej úrovni zostali ceny v odboroch bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá, poštové služby a spoje.
V medziročnom porovnaní najvýraznejšie vzrástli ceny v odboroch reštaurácie a hotely o 4,2 %, rozličné tovary a služby o 4,1 %, zdravotníctvo o 3,8 %, vzdelávanie o 2,9 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 2,5 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 1 %. Klesli iba ceny v doprave o 4,6 % a na rovnakej úrovni zostali ceny za poštové služby a spoje.
V priemere za desať mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa spotrebiteľské ceny v úhrne zvýšili o 2 %.
V priemere za desať mesiacov roku 2020 v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019 sa index spotrebiteľských cien zvýšil za domácnosti zamestnancov o 2 %, domácnosti dôchodcov o 2,3 % a za nízkopríjmové domácnosti o 2,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy