Voľby v USA podporia európske trhy, výsledok ale musí byť jednoznačný

, CNBC Foto: SITA/AP

V roku 2016 šok z víťazstva prezidenta Trumpa za jedinú noc poslal európske akcie dole. Dnes by to ale malo byť inak. Potenciál zdĺhavého určenia víťaza po utorkových amerických voľbách znamená, že európske trhy môžu čakať volatilnejšie obdobie než tomu bolo v minulosti.

Európsky index blue chips pozitívne reagoval aj na rozhodné znovuzvolenie bývalého prezidenta Baracka Obamu proti Mittovi Romneymu v roku 2012, zatiaľ čo rok 2008 bol čosi ako anomália, Obamovo víťazstvo nad Johnom McCainom počas finančnej krízy, kedy európske akcie pokračovali v poklese k niekoľkodenným minimám dosiahnutým v marci 2009. Predtým, po znovuzvolení Georga W. Busha proti Johnovi Kerrymu v roku 2004, zaznamenali európske trhy rovnako stabilné obdobie zhruba šesťmesačných ziskov.

Ale vzhľadom na riziká sporných volieb a procesu, ktorý bude trvať ešte dlho potom, čo sa volebné miestnosti uzavrú, asi najpravdepodobnejším scenárom bude to, čo sme zažili v minulosti keď Bush zvíťazil nad Al Gorom v roku 2000. Napadnutý výsledok v štáte Florida skončil pred Najvyšším súdom. Gore nakoniec pripustil prehru koncom decembra. Trhy sú dnes v podobnej situácii, s nebývalým počtom poštou odoslaných hlasov a mnohými súdnymi spormi súvisiacimi s voľbami, ktoré už prebiehajú v mnohých oblastiach. Analytici očakávajú ešte väčšie turbulencie.

„Veríme, že presvedčivá výhra ktoréhokoľvek z kandidátov by bola z krátkodobého hľadiska pozitívna pre trhy, pretože by sa tak eliminovalo riziko napadnutia výsledku,“ uviedol v pondelkovej poznámke Emmanuel Cau z Barclays. Poznamenal, že v sporných voľbách v roku 2000 došlo v nasledujúcom mesiaci k poklesu európskych a amerických akcií asi o 10 %. Aj výnosy dlhopisov sa znížili.

Trump naznačil, že má v úmysle napadnúť výsledok volieb. Takýto krok by s najväčšou pravdepodobnosťou mal destabilizačný účinok na trhy a viedol by k rozsiahlym občianskym nepokojom.

„Z dlhodobého hľadiska však vieme, že voľby majú malý len malý trvalý vplyv na trhy, čo znamená, že akcie by mali znovu začať rásť, akonáhle bude známy nový prezident a prach sa usadí. Zvyčajne to znamená povolebnú rally," dodal Cau.

Väčšina prieskumov favorizuje Bidena, Cau naznačil, že demokratické zmeny v Bielom dome, Senáte a v Snemovni reprezentantov možno považovať za prínosnejšie pre Európu. „Je to asi spôsobené masívnejším znížením obchodnej neistoty."

Súvisiace články

Aktuálne správy