Zaplať za to, že požičiaš. Až tri štvrtiny dlhopisov vlád v eurozóne nesú záporný výnos

, Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Takmer tri štvrtiny dlhopisov krajín eurozóny za 8,9 bilióna eur, s ktorými sa obchoduje na platforme Tradeweb, mali na konci októbra záporný výnos. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na údaje od Tradeweb. Záporný výnos znamená, že investori platia vládam za to, že môžu vlastniť ich dlh.

Trhová hodnota dlhopisov krajín eurozóny s výnosom pod nulou stúpla na konci októbra na 6,53 bilióna eur, čo bolo 73,25 percenta z celkovej hodnoty trhu. Proti koncu septembra tento údaj vzrástol o viac ako šesť biliónov eur a bol najvyšší od roku 2016, kedy sa tieto údaje začali sledovať. Skupina dlhopisov so zápornými výnosmi sa rozrástla v čase, keď začal rásť počet nových prípadov choroby Covid-19 a kedy sa očakáva ďalšia stimulačná pomoc od Európskej centrálnej banky (ECB).

"Keď sa zhoršuje situácia v súvislosť s koronavírusom, zhoršuje sa hospodársky výhľad a rastú očakávania ďalších stimulov od ECB," uviedol stratég DZ Bank René Albrecht. "To bol hlavný faktor znižovania výnosov dlhopisov."

Skupina dlhopisov denominovaných v eurách s investičným stupňom predstavovala na konci októbra 1,37 bilióna eur, teda takmer 40 percent trhu v hodnote zhruba 3,5 bilióna eur. To je najvyšší údaj od augusta 2019 a proti koncu septembra to je nárast o približne 29 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy