Alternatívne investície: Predal svoju zbierku whisky, aby si pomohol s kúpou domu

, CNBC Foto: shop.marklittler.com

28-ročný mladík predal svoju zbierku whisky, ktorú mu každý rok rozširoval jeho otec, za 44 000 libier, aby si mohol kúpiť svoj prvý dom.

Matthew Robson žije v Somersete na juhu Anglicka. Od narodenia dostáva každý rok fľašu 18-ročného jednosladového Macallanu. Jeho otec, Pete Robson, ktorý s touto tradíciou začal u Robsonovho staršieho brata, minul za 28 Robsonových fliaš whisky okolo 5 000 libier. Pôvodne plánoval, že jeho deti budú mať k 18. narodeninám 18 fliaš whisky, avšak jeden rok vynechal a tradíciu porušil. Trvalo mu mesiace nájsť tú pravú fľašu, aby pôvodný plán nevyšiel na zmar. Keď ju našiel, zistil, že sa jej hodnota takmer zdvojnásobila, a uvedomil si investičnú príležitosť. "V tom čase to bolo trochu šťastia a vynaliezavosti," povedal Robson pre CNBC. Dodal, že to bola aj otázka prísnej disciplinovanosti, aby mu ani nenapadlo fľaše otvárať.

Matthew Robson svoju zbierku ponúkol v aukcii za 40 000 GBP ale nakoniec od zahraničného kupujúceho dostal 44 000 GBP. Mark Littler, ktorý predaj sprostredkoval, povedal, že má bohaté skúsenosti s podobným predajom, ale doteraz sa ešte nestretol s takou kompletnou sadou nápoja.

Robson plánuje použiť prostriedky na kúpu domu, uviedol, že bez tejto príležitosti by pravdepodobne ani len nepomyslel na kúpu nehnuteľnosti. V súčasnosti v Británii platí oslobodenie od dane z nehnuteľností, známe ako kolková daň, čo vníma ako „ideálny čas na použitie úspor na budúcnosť“. Minister financií Spojeného kráľovstva Rishi Sunak v júli oznámil dočasné prerušenie výberu daní z nehnuteľností ako súčasť opatrení na stimuláciu britského hospodárstva uprostred pandémie koronavírusu. Robson má nejaké peniaze aj v akciách a účastinách, ako uviedol, zbierka whisky mu umožnila diverzifikovať jeho investície.

Fľaša Macallan -18 v súčasnosti stojí okolo 300 libier, čo je dosť veľký skok z 21 libier, ktoré podľa Robsona utratil jeho otec, keď začal zbierať whisky. Dodal, že táto skúsenosť ho naučila, nakoľko je dôležité pravidelne si odkladať aspoň malú sumu. Tento rok začína vytvárať svoju vlastnú zbierku, keď raz bude mať deti, aby nadviazal na rodinnú tradíciu.

Súvisiace články

Aktuálne správy