Bisnode: Slováci si najčastejšie zakladajú firmy s najnižším možným kapitálom

Väčšina novozaložených spoločností na Slovensku vzniká s najnižším možným základným imaním, ktoré povoľuje naša legislatíva. Podnikatelia do svojich nových eseročiek aj akciových spoločností vkladajú len kapitál nevyhnutný na rozbeh podnikania. Vyplýva to z analýzy poradenskej spoločnosti Bisnode. Našlo sa však aj niekoľko spoločností, ktoré, naopak, začali biznis s niekoľkomiliónovým kapitálom.

V minulom roku vzniklo na Slovensku spolu 21.443 spoločností, z toho 21.262 spoločností s ručením obmedzeným a 181 akciových spoločností. Výška ich základného kapitálu bola spolu viac ako 355 miliónov eur. "Pri detailnom pohľade na spoločnosti sme zistili, že až 19.961 nových eseročiek z ich celkového počtu začína podnikať s kapitálom vo výške 5000 eur, čo je z pohľadu legislatívy základnou, a teda najnižšou možnou sumou, ktorú treba zložiť pri rozbehu tejto formy podnikania," uviedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Podobné výsledky priniesla analýza aj pri akciových spoločnostiach. Až 136 z celkového počtu akcioviek vložilo na začiatku do firmy povinnú minimálnu sumu 25.000 eur. Medzi najčastejšie zakladané odbory, v ktorých firmy vznikali, boli podporné činnosti pri podnikaní a ostatné poradenstvo pri podnikaní a rozvoji.
Z dát poradenskej spoločnosti vyplynulo aj to, že dve akciové spoločnosti vložili do svojich firiem základný kapitál nad jeden milión eur a spoločností s ručením obmedzeným s podobným vkladom vzniklo v minulom roku bolo 14. "Jedna z nich disponovala výškou kapitálu presahujúcou 30 miliónov eur a jedna dokonca vyšším ako 43 miliónov eur. Treba však zároveň dodať, že výška základného imania nepreukazuje, akým skutočným majetkom firma disponuje. Ukazuje len to, koľko do spoločnosti vložili jej zakladatelia," upozornila analytička.

Súvisiace články

Aktuálne správy