Miera inflácie v Libanone v júli prekročila hranicu 100 %

Miera inflácie v Libanone v júli prekročila hranicu 100 %. To signalizuje, že oslabovanie libanonskej libry pokračuje a jeho koniec je v nedohľadne.

Podľa najnovších údajov libanonského štatistického úradu sa spotrebiteľské ceny v krajine v júli zvýšili medziročne o 112,4 % po náraste o necelých 90 % v júni. V medzimesačnom porovnaní stúpli júlové ceny o 11,42 %.

Tempo rastu cien sa prudko zvyšuje na úroveň, ktorú krajina naposledy zaznamenala po občianskej vojne pred tromi desaťročiami. Dôvodom je výrazné oslabenie libanonskej meny na čiernom trhu a s tým spojené neúnosné zdraženie importu. Politici sa pritom stále nevedia dohodnúť na riešení hospodárskej a finančnej krízy ani po ničivom výbuchu v Bejrúte začiatkom tohto mesiaca.
Organizácia Spojených národov (OSN) odhaduje, že viac ako polovica obyvateľstva Libanonu už v súčasnosti žije v chudobe a má problémy uspokojiť základné potreby.

Ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o niečo viac ako 336 %. Ceny vody, elektriny, plynu a palív sa pritom zvýšili iba o 11,6 % ročne, pretože vláda ich stále dotuje. Odevy a obuv však zdraželi v júli takmer o 409 % a ceny v reštauráciách a hoteloch vzrástli o 473 %.

Stredomorská krajina už pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu zápasila s najhoršou hospodárskou krízou od občianskej vojny v rokoch 1975 – 1990. Vírus situáciu ešte zhoršil a ďalšie komplikácie spôsobil výbuch v Bejrúte.

Vláda pritom v marci nedokázala splatiť dlhopisy za 30 miliárd USD (25,39 miliardy eur). To ešte viac podkopalo miestnu menu. Kurz libanonskej libry na čiernom trhu sa v súčasnosti pohybuje okolo úrovne 7000 LBP za americký dolár. Pevný oficiálny výmenný kurz je 1507,5 LBP/USD, platí však len pre vládou dotovaný dovoz pšenice, pohonných látok a liekov.

Súvisiace články

Aktuálne správy