Odstávky kvôli hurikánu Laura podporujú rast ceny ropy

, bloomberg;reuters Foto: TASR/AP

Ceny ropy rastú. Americké ropné spoločnosti kvôli blížiacemu sa hurikánu Laura zastavili väčšinu svojej ťažby v Mexickom zálive. Nárastu cien nezabránili ani obavy zo stúpajúceho počtu nových prípadov nákazy koronavírusy v Ázii a Európe.

Ako uvádza Bloomberg, Mexický záliv predstavuje 17 % ťažby ropy v Spojených štátoch na mori, z čoho 82 % bolo už odstavenej kvôli prípravám na búrku. Jednoduché vysvetlenie rastúcej ceny ropy je, že menšia produkcia znamená menej ponuky a vyššie ceny. Navyše 45 % z celkovej americkej rafinérskej kapacity sa nachádza pozdĺž pobrežia Mexického zálivu.

„Hurikány by tento týždeň mohli obmedzovať ponuku ropy," uviedol podľa agentúry Reuters analytik Bjonar Tonhaugen zo spoločnosti Rystad Energy. „Pozornosť trhu sa však čoskoro opäť zamieri na ten najväčší hurikán zo všetkých, Covid-19," dodal.

Včera severomorská ropa Brent rástla o 1,6 percenta na 45,85 dolára za barel. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) si v rovnakom čase pripísala zhruba 1,4 percenta na 43,23 dolára za barel.

„Trhy vedia, že hurikánové odstávky sú zvyčajne len prechodné a je príliš skoro na to, aby sme vedeli, či tie súčasné budú mať dlhodobý nepriaznivý vplyv na ceny alebo nie,“ povedal Bjornar Tonhaugen „Rafinérie možno budú musieť kvôli počasiu odstaviť viac cyklov, ako dodávatelia surovej ropy.“ Slabší dopyt po rope v rafinériách, čo môže pomôcť vyrovnať býčiu tendenciu vyvolanú obmedzeniami dodávok.

Investori teraz čakajú na zverejnenie údajov o vývoji zásob ropy v Spojených štátoch počas uplynulého týždňa, do ktorých sa odstávka ešte nepremietne. Analytici podľa agentúry Reuters predpokladajú, že zásoby vykážu pokles o 3,8 milióna barelov.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy