Žiga: Na problémy s čerpaním pomoci pri nájmoch sme dávno upozorňovali

Bývalý minister hospodárstva a nezaradený poslanec Peter Žiga si myslí, že nastavenie podmienok štátnej pomoci pre majiteľov prenajatých prevádzok bolo zlé, no zmeny, ktoré v pondelok avizoval minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), umožnia čerpanie tejto pomoci ďalším podnikateľom. Rezort podľa Žigu preukázal, že je schopný sebareflexie.

"Už dávnejšie sme s kolegami upozorňovali na zjavný fakt, že podmienky na čerpanie pomoci pri nájmoch boli stanovené zle a nemajú taký účinok, ako sa čakalo. Na druhú stranu, aspoň je ministerstvo hospodárstva schopné sebareflexie a umožní čerpanie ďalším podnikateľom," uviedol Žiga v reakcii na rozšírenie pomoci pri nájmoch aj na podniky v ťažkostiach. Podľa Žigu je u rezortu hospodárstva vidieť rozdiel v porovnaní s prístupom rezortu práce, ktorý "fatálne pri pomoci zlyháva a bohorovne tvrdí, že na vine sú podnikatelia."
Sulík avizoval, že o príspevok na nájomné za obdobie, keď boli prevádzky zatvorené z rozhodnutia štátu, budú môcť požiadať aj podniky v ťažkostiach. Pre mikro a malé podniky v ťažkostiach budú platiť rovnaké podmienky ako pre ostatné firmy, stredné a veľké podniky sa budú riadiť schémou de minimis, ktorá obmedzuje výšku pomoci pre jeden podnik na výšku 200.000 eur.
Sulíkova poradkyňa Jana Kiššová spresnila, že doteraz ministerstvo prijalo 9562 žiadostí, z toho 3558 už bolo vyplatených. Suma pomoci prekročila 6,5 milióna eur. Sulík potvrdil, že MH očakávalo väčší záujem podnikateľov.

Súvisiace články

Aktuálne správy