Cirkulárna ekonomika ponúka luxus na požičanie

, ČTK Foto: SITA/AP

Požičiavanie oblečenia na svadbu už je zavedená služba, ale u bežného typu odevov tomu tak zatiaľ nie je. Prvé firmy, ktoré sa ju rozhodli ponúkať, sa už v ostatných rokoch objavujú v Číne, v Spojených štátoch ale aj v Európe.

Britský luxusný obchodný dom Selfridges začne požičiavať, recyklovať a opravovať oblečenie a vydá sa aj na pole secondhandového podnikania. Rozhlasovej stanici BBC to povedala generálna riaditeľka Anne Pitcherová, podľa ktorej firma reaguje na dopyt zákazníkov po udržateľnejšej móde.

Požičať si oblečenie bude možné na štyri, osem, desať alebo 20 dní. Zákazníci tiež získajú možnosť vymeniť svoje nosené dizajnové odevy za kredity, ktoré budú môcť uplatniť pri nákupe nového tovaru v Selfridges.

Selfridges, ktorý je známy okrem iného vďaka výpravnému historickému televíznemu seriálu Pán Selfridge, zdôrazňuje, že jeho snaha nie je len marketingový ťah. Meno Selfridges sa podľa Pitcherovej má stať synonymom pre cirkulárny ekonomiku čiže obehové hospodárstvo, a teda pre udržateľné životné prostredie.

Zákazníci Selfridges si tak čoskoro budú môcť nechať za poplatok opraviť oblečenie, topánky, tašky alebo šperky. Služba sa bude vzťahovať na tovar zakúpený v Selfridges aj inde.

Požičiavanie odevov testujú aj odevné reťazce, napríklad švédska spoločnosť Hennes & Mauritz.

Súvisiace články

Aktuálne správy