O.Scholz navrhol predĺžiť kurzarbeit na 2 roky,odhadol náklady na asi 10 mld.eur

Nemecký minister financií Olaf Scholz navrhol predĺžiť program štátnych dotácií na udržanie pracovných miest (kurzarbeit) počas krízy, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu, na 24 mesiacov. Uviedol pritom, že opatrenie by stálo vládu ďalších 10 miliárd eur alebo menej.

Vláda kancelárky Angely Merkelovej zaviedla kompenzácie za skrátenie pracovného času zamestnancom, aby ochránila ich aj firmy v Nemecku pred masívnym prepúšťaním počas pandémie. Tento príspevok, obvykle obmedzený na 12 mesiacov, pokrýva až 67 % platu pre domácnosti s deťmi a zvyšuje sa po šiestich mesiacoch.
Scholz v nedeľu (16. 8.) v televíznej relácii na otázku, či by náklady na predĺženie programu kurzarbeit boli bližšie k hranici 100 miliárd eur alebo 10 miliárd eur, odpovedal: „Skôr bližšie k druhej možnosti a o niečo menšie.“
Počet nemeckých zamestnancov, ktorí majú skrátený pracovný čas, je v súčasnosti niekoľkonásobne vyšší ako počas recesie v rokoch 2008 – 2009, ktorú odštartovala globálna finančná kríza. Ekonómovia z mníchovského inštitútu Ifo však zároveň odhadujú, že ich počet v júli klesol približne na 5,6 milióna zhruba zo 7 miliónov v máji.

Súvisiace články

Aktuálne správy