Finančná situácia britských domácností sa v auguste zhoršila

Finančná situácia britských domácností sa tento mesiac zhoršila, pričom ekonómovia počítajú s tým, že situácia na trhu práce sa bude ešte komplikovať. Koncom októbra sa totiž skončí štátna podpora zamestnancov koronakrízou poškodených firiem.
Hlavný index sledujúci finančnú situáciu britských domácností (HFI – Household Finance Index), ktorý zostavuje spoločnosť IHS Markit, klesol v auguste na 40,8 bodu z júlovej hodnoty 41,5 bodu. Index v najväčšej miere ovplyvnili obavy spotrebiteľov o udržanie si práce. Príslušný podindex klesol najviac za posledných deväť rokov.
Oficiálna miera nezamestnanosti sa zatiaľ drží na úrovni spred pandémie (3,9 %) napriek rekordnému prepadu britskej ekonomiky v 2. kvartáli, keď klesla o viac než 20 %. Hlavným dôvodom je však práve podpora štátu, ktorá je obdobou kurzarbeitu, ako aj definovanie nezamestnanosti v Británii.
Britská centrálna banka odhaduje, že ku koncu roka by sa nezamestnanosť mohla zvýšiť na 7,5 %. Guvernér Bank of England Andrew Bailey zároveň varoval, že čísla môžu byť ešte horšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy