Prudký prepad ceny zlata a nafukovanie bilancie Fedu

, Saxo Bank

Minulý týždeň došlo k prudkej korekcii ceny zlata pod 2000 USD za trójsku uncu. Je trh na vrchole? Obe podstatné hnacie sily rastu, teda nižšie reálne sadzby a nafukovanie bilancie Fedu, sú možno na konci s dychom.

Globálny konsenzus je taký, že Fed zostane až do roku 2022 vo svojich pozíciách a bude ponúkať peniaze prakticky zadarmo. Túto teóriu podporujú aj nové fiškálne výdavky v USA, ktoré (po dosiahnutí dohody) presiahnu 1,5 bilióna dolárov, takže sa rozpočtový deficit vyšplhá na čarovných 27 % HDP.

Minulý týždeň sa ukázalo, ako výrazný dopad môžu mať aj nepatrné zmeny reálnych sadzieb. Napríklad cena zlata sa kvôli posunu reálnych sadzieb o 7-8 bázických bodov prepadla z 2060 hlboko pod 2000 USD za trójsku uncu. Iste, otváraných pozícií na trhu je až príliš, ale nadmerné sú aj reakcie Fedu a vlád. A budú nepochybne stále výraznejšie.

 

Ak teda 7-8 bázických bodov rozpúta taký prepad, čo by sa stalo, keby došlo k prudkému nárastu inflácie, prípadne keby Fed trval na tom, že nepustí sadzby do záporu? To by viedlo k rastu reálnych sadzieb, čo je pravý dôsledok narastajúceho dlhu, a teda k zápornej miere rastu a k inflácii spojenej so zvyšovaním dlhového bremena.

S tým, ako sa korelačný koeficient všetkého blíži k 1, bude navyše čoskoro porušená samotná premisa, na ktorej väčšina nových pozícií na trhu so zlatom stojí. Tou je pokles reálnych sadzieb a nafukovanie súvahy Fedu. Ten naopak svoju súvahu v niektorých týždňoch zoštíhľuje a reálne sadzby stúpajú. To znamená, že ignorujeme fakty aj spomínaný globálny konsenzus, čo je pre mňa jasné varovné znamenie. Je preto čas uvažovať o nákupe ďalších put opcií, aby sme si zaistili doterajšie zisky.

 

Autorom je  Steen Jakobsen, hlavný analytik Saxo bank.

Súvisiace články

Aktuálne správy