MMF: Pandémia skreslí ekonomické údaje, budú menej presné

, CNBC Foto: SITA/AP

Koronavírus narušil tvorbu mnohých kľúčových štatistík. Mnoho tradičných oficiálnych štatistík jednoducho nie je dostatočne aktuálnych na to, aby boli v tejto chvíli užitočné, uviedol Medzinárodný menový fond.

„Na informovanie o politických rozhodnutiach, najmä v čase krízy, sú dôležité presné a aktuálne ekonomické údaje. Pandémia COVID-19 však narušila tvorbu mnohých kľúčových štatistík,“ uviedol tento týždeň MMF na svojom blogu. „Bez spoľahlivých údajov nemôžu tvorcovia politík posúdiť, ako závažne pandémia poškodzuje ľudí a hospodárstvo, ani nemôžu náležite monitorovať oživenie,“ uvádza sa v príspevku pod ktorým sú podpísaní traja členovia štatistického oddelenia MMF.

Príspevok na blogu prichádza v čase, keď mnohé krajiny zverejňujú údaje o hrubom domácom produkte za prvé tri mesiace roka, za obdobie, kedy sa koronavírus začal šíriť globálne. HDP je širokým meradlom veľkosti hospodárstva a vlády, ukazovateľ sledujú centrálne banky aj investori. Tento týždeň bude zverejňovať údaje o HDP niekoľko krajín, vrátane Indie, Francúzska, Talianska, Kanady a Brazílie.

Medzinárodný menový fond uviedol, že jednou z hlavných prekážok pri vytváraní spoľahlivých a aktuálnych ekonomických štatistík počas pandémie sú opatrenia na zioáciu, ktoré zadržiavajú zamestnancov národných štatistických úradov doma. „Napríklad, výpočet maloobchodných cien si často vyžaduje fyzické návštevy obchodov, ale v súčasnosti to nie je možné v mnohých krajinách,“ vysvetlil fond. „Podobne je ťažké zisťovať informácie o výrobných a investičných plánoch firiem, pretože mnohé z nich dočasne ukončili činnosť alebo jednoducho nemajú zdroje na to, aby odpovedali na štatistické dotazníky,“ dodal fond.

Podľa MMF by takéto narušenie spôsobilo oneskorenie alebo odhad údajov o cenách a produkcii, ktoré sú rozhodujúce pre tvorbu menovej politiky a fiškálnych stimulov, na základe čiastočných informácií. Prebiehajúca pandémia tiež zdôraznila dôležitosť často aktualizovaných údajov, ktoré umožňujú tvorcom politiky robiť „najlepšie, informované rozhodnutia,“ uviedol fond. Mnoho tradičných oficiálnych štatistík „jednoducho nie je dostatočne aktuálnych na to, aby boli v tejto chvíli užitočné. Významné prerušenie zberu údajov v dôsledku pandémie COVID-19 si vyžaduje inovatívne metódy zberu údajov a zdroje údajov," uviedol MMF.

MMF uviedol, že existujú spôsoby, ako tieto problémy prekonať, vrátane použitia alternatívnych zdrojov informácií. Napríklad chýbajúce maloobchodné ceny v dôsledku zatvorenia obchodov by sa mohli nahradiť cenami on-line. Niektoré krajiny sa už touto cestou vybrali Napríklad veľká Británia začala vydávať týždenné bulletiny s „novými a experimentálnymi ukazovateľmi“ vrátane on-line cenových indexov a denných údajov o preprave na meranie vplyvu koronavírusu na infláciu a obchod. „Presnejšie informácie v reálnom čase pomôžu krajinám pokračovať v účinnejšej reakcii na krízu a začať plánovať oživenie.“

Súvisiace články

Aktuálne správy