Poslanci prerokujú novelu zákona o sociálnom poistení v skrátenom režime

Termíny na oznamovanie vzniku a zániku povinného nemocenského dôchodkového poistenia Sociálnou poisťovňou (SP) sa majú zosúladiť. Počíta s tým návrh zákona o sociálnom poistení z dielne ministerstva práce, ku ktorému parlament v utorok schválil skrátené legislatívne konanie. Dôvodom je, že samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) dostali pre koronakrízu viac času na podanie daňového priznania. Okrem tejto zmeny má právna norma priniesť zmeny pri cestovných náhradách, zaviesť výnimky pre uchádzačov o zamestnanie (UoZ) či rozšíriť možnosti aktivačnej činnosti pre nezamestnaných formou dobrovoľníckej služby počas mimoriadnej situácie na Slovensku.
Údaje z daňových priznaní k dani z príjmov sú nevyhnutným predpokladom pre splnenie povinnosti Sociálnej poisťovne oznamovať SZČO vznik a zánik povinného nemocenského a dôchodkového poistenia k 1. júlu, respektíve zákonom ustanovenému neskoršiemu termínu príslušného roka. Posun lehoty na podanie daňového priznania k dani z príjmov až na čas po skončení mimoriadnej situácie súvisiacej s ochorením COVID-19 však spôsobuje, že SP túto povinnosť nemôže vykonať. „Máme SZČO, ktoré dostali možnosť podať daňové podanie neskôr, to však znamená, že 1. júla nebude SP vedieť, ako odvody vypočítať. Museli sme to operatívne riešiť. SP musí mať zákonný dôvod, ako ich vypočítať v tejto mimoriadnej situácii,“ priblížil v pléne minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).
Účelom vládneho návrhu zákona je preto zosúladiť termíny splnenia povinnosti SP súvisiace so vznikom a zánikom povinného nemocenského a dôchodkového poistenia SZČO s novými lehotami na podávanie daňového priznania k dani z príjmov. „Bez tejto právnej úpravy by bola SP vystavená negatívnym hospodárskym vplyvom plynúcim z nesprávne určeného vzniku či zániku sociálneho poistenia, vymeriavacieho základu na platenie poistného s následne nesprávne určeným nárokom na prípadné dávky poistencov,“ zdôvodnilo skrátený režim ministerstvo práce.
Návrh zákona má priniesť aj ďalšie zmeny. Rezort práce navrhuje, aby sa v tomto roku a v roku 2021 neuplatňoval mechanizmus podľa zákona o cestovných náhradách, ktorý sa týka úprav stravného pre príslušné časové pásma určené zákonom a úpravy sumy základných náhrad za používanie cestných motorových vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy