Americká ekonomika ochorela. Týždeň vo svete

, across Foto: shutterstock

Pandémiu sa vo svete darí dostávať pod kontrolu. Ako však naznačujú dáta, americká ekonomika ochorela. Prvé odhady ukazujú, že marcové zlé výsledky boli len predzvesťou tsunami, ktorú už vidíme na obzore.

Úder nevídaných rozmerov
Analytici investičnej banky Goldman Sachs očakávajú, že druhý kvartál sa americká ekonomika prepadne až o 32 %. Následne by sa mala zotavovať s robustným nárastom na úrovni 16 % a očakávania k poslednému štvrťroku sú nastavené na +13 %. Tento scenár už počíta s masívnymi opatreniami Fedu, ktoré nedávno predstavil. Americký trh práce čaká úder nevídaných rozmerov. Nezamestnanosť za marec skončila na úrovni 4,4 %, avšak aprílové očakávania počítajú s nárastom na 16,0 %. Ide o najhoršie čísla od 2. svetovej vojny. Počet nezamestnaných by mal medzimesačne narásť o 22 mil.

Obrovský nárast miery nezamestnanosti v USA

Čína na muške prezidenta Trumpa
Donald Trump v minulom týždni opäť obvinil Čínu z koronavírusovej krízy a odkázal, že ekonomické straty zaplatí cez dovozné clá na tovaroch a službách. Protičínsky sentiment tak rastie a obchodná vojna medzi USA a Čínou bude pokračovať. Následky pandémie zrážajú volebné preferencie D. Trumpa, ktorý potrebuje nájsť vinníka a potrestať ho.

V USA poklesol počas apríla počet aktívnych ropných vrtov z 562 na 325, čo má za následok aj rýchly pokles prebytočných zásob ropy. V polovici apríla rástol počet zásob v amerických skladoch takmer o 20 mil. barelov ropy. Aktuálne dáta hovoria len o 4,6 miliónoch, čo sú čísla podobné údajom z pred vypuknutia pandémie. Toto naznačuje, že ropné zásoby na skladoch sa intenzívne míňajú a pokiaľ nepríde k nárastu aktívnych vrtov, ovplyvní to rast cien čierneho zlata.

Inflácia v pozornosti investorov
Nový týždeň prinesie údaje o inflácii z USA, ktorá v marci skončila medzimesačne s poklesom o 0,4 %. Ak by inflácia skokovito poklesla, na trhu by sa vynárali otázky, či FED robí dosť pre stabilizáciu ekonomiky. V stredu nad ránom zasadne Centrálna banka Nového Zélandu (RBNZ), ktorá bude rozhodovať o nastavení monetárnej politiky a úrokových sadzbách. Po poslednom zasadnutí, pri ktorom došlo k znižovaniu sadzieb o 0,75 % sa neočakáva, že RBNZ by prekvapila ďalším znižovaním. Týždeň zakončia výsledky maloobchodných predajov z USA. Poskytnú obraz, ako sa darilo maloobchodu počas apríla, keď z USA prichádzali najhoršie čísla o nákaze COVID-19.

Prečítajte si: Ako využiť rast sveta vo svoj prospech?

Dominik Hapl
Autor je analytik Across Private Investments, Svet otvorených možností

Súvisiace články

Aktuálne správy