Odklad splátok úveru neznamená odpustenie

, SBA Foto:getty images

Situácia vyvolaná pandémiou koronavírusu ovplyvnila mnohých spotrebiteľov najmä vo vzťahu k splácaniu záväzkov im vyplývajúcich zo spotrebiteľských úverov. Z tohto dôvodu boli prijaté opatrenia, ktoré majú napomôcť zmierniť finančné dopady tejto krízy v oblasti splácania úverov.

Odklad sa týka úverov, ktoré sú splácané pravidelnými vopred určenými splátkami, ide o úver na bývanie, hypotéku, americkú hypotéku, medziúver, stavebný úver, alebo akýkoľvek spotrebiteľský úver vrátane finančného lízingu alebo splátkového predaja, pričom sa netýka kreditných kariet a povolených prečerpaní.

„Predmetné opatrenie vítam, apelujem však na spotrebiteľov, aby dôsledne zvážili všetky riziká a podmienky odkladu splácania úveru s tým súvisiace. V prvom rade je potrebné si uvedomiť, že odklad splácania úveru je určený predovšetkým pre tých spotrebiteľov, ktorí počas obdobia pandémie napríklad v dôsledku náhlej straty príjmu, dočasného zníženia príjmu, či práceneschopnosti alebo nedostatočne vytvorenej rezervy nie sú schopní splácať svoje záväzky im vyplývajúce zo spotrebiteľskej zmluvy riadne a včas. Zároveň je treba mať na pamäti, že úver sa počas odkladnej doby aj naďalej úročí a tieto úroky bude potrebné neskôr zaplatiť. Odloženie splátok úveru totižto neznamená ich odpustenie. Preto spotrebiteľom, ktorí sú schopní splácať svoje záväzky bez obmedzení využitie tejto možnosti neodporúčam,“ uviedla Sylvia Ďatelinková z Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.  

O odklad splácania úveru môže spotrebiteľ požiadať banku na základe žiadosti, ktorú nájde na jej webovom sídle alebo v jej prevádzkových priestoroch. Počas obdobia pandémie môže spotrebiteľ požiadať o odklad splátok toho istého úveru najviac jedenkrát. Je však potrebné, aby spĺňal nasledujúce podmienky

  • nesmie byť v omeškaní so splácaním úveru viac ako 30 kalendárnych dní ku dňu doručenia žiadosti o odklad splácania úveru,
  • v omeškaní so sumou najmenej 100,- eur pri inom úvere u toho istého veriteľa,
  • v stave zlyhania.

„Banka má na posúdenie žiadosti o odklad splácania úveru lehotu 30 dní odo dňa podania predmetnej žiadosti. V tejto lehote je povinná informovať spotrebiteľa o tom, či odklad splátok povolila, nepovolila alebo či je potrebné podanú žiadosť ak táto neobsahuje zákonom stanovené náležitosti (Zákonom o mimoriadnych opatreniach) alebo nie je riadne vyplnená, doplniť. Žiadosť je bezpoplatková a možno ju podať v listinnej podobe alebo elektronickej podobe. Z uvedeného teda vyplýva, že odklad splácania úveru nie je automatický, ale viaže sa na podanie žiadosti v ktorej spotrebiteľ určí na akú dobu má záujem odložiť splátky. V prípade úverov, ktoré poskytla banka môže spotrebiteľ požiadať o odloženie úveru najviac o 9 mesiacov a pri úveroch poskytnutých od iných spoločností (napr. lízingových spoločností) na dobu 3 mesiace s možnosťou následného predĺženia o ďalšie 3 mesiace t.j. až na dobu 6 mesiacov. Banka žiadosť posúdi a v prípade, ak odklad splácania úveru nepovolí je povinná svoje rozhodnutie odôvodniť,“ dodáva S. Ďatelinková.

Ak banka v lehote do 30 dní odo dňa podania žiadosti o odklad splácania úveru spotrebiteľa o posúdení predmetnej žiadosti neinformuje, považuje sa odklad splácania úveru za povolený. „Povolením odkladu splácania úveru sa odložená splátka v súlade s ust. § 30b Zákona o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti na účely elektronického registra údajov o spotrebiteľských úveroch (úverového registra) nepovažuje za omeškanú. Povolený odklad taktiež nebráni spotrebiteľovi v možnosti čerpania úveru v budúcnosti, v možnosti začať úver splácať, tento predčasne v časti alebo v celom rozsahu počas odkladnej doby splatiť, nemá vplyv na príznak zlyhania a nezhoršuje jeho kreditnú kvalitu. Povolením odkladu splácania úveru rovnako nezaniká nárok na štátny príspevok,.“ dopĺňa S. Ďatelinková.

Banka má v súvislosti s odkladom splátok úveru vo vzťahu k spotrebiteľovi viaceré informačné povinnosti, najmä ho počas obdobia pandémie informovať o možnostiach, podmienkach a následkoch odkladu splácania úveru. Taktiež je povinná zverejniť vzor žiadosti o odklad splácania úveru v súlade so Zákonom o mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti. V lehote do dvoch mesiacov odo dňa povolenia odkladu splácania úveru je banka povinná informovať spotrebiteľa, ktorý predmetnú žiadosť o odklad podal, o povinnosti zaplatiť úrok za obdobie odkladu splácania úveru, jeho výške a postupe, ktorý sa uplatní po skončení odkladu, ako aj o možnosti a podmienkach začatia splácania úveru počas obdobia odkladu a ďalších skutočnostiach, ktoré majú vplyv na celkové náklady spojené s úverom. Banka je rovnako povinná vyzvať spotrebiteľa na pokračovanie v splácaní úveru a informovať ho o výške splátky úveru a dátume poslednej splátky úveru.

Bližšie informácie o odklade splátok úveru nájdete v poradni na webovej stránke Inštitútu alternatívneho riešenia sporov.

Súvisiace články

Aktuálne správy