Inflácia v Nemecku dosiahla v apríli takmer 3,5-ročné minimum

Miera inflácie v Nemecku spomalila tento mesiac na najnižšiu úroveň od konca roka 2016. Uviedol to v stredu nemecký štatistický úrad Destatis, ktorý zverejnil predbežné údaje.
Podľa Destatisu spotrebiteľské ceny vzrástli v apríli medziročne o 0,8 %, zatiaľ čo v marci dosiahla inflácia 1,4 %. Aprílový údaj predstavuje najnižšiu mieru inflácie od novembra 2016, keď dosiahla rovnakú úroveň.
Spomalenie rastu spotrebiteľských cien však bolo miernejšie, než očakávali analytici. Tí počítali s infláciou iba na úrovni 0,6 %.
Pod spomalenie miery inflácie sa najviac podpísal vývoj v cenách tovarov. Tie vzrástli v apríli medziročne o 0,3 % po 1,3-percentnom raste v marci. Spomalenie rastu cien služieb bolo miernejšie. Zatiaľ čo v marci vzrástli o 1,4 %, v apríli rast dosiahol 1,3 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Nemecku zvýšili v apríli o 0,3 %. Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali s rastom iba o 0,1 %.
Aj harmonizovaná miera inflácie sa v medziročnom porovnaní spomalila takmer na 3,5-ročné minimum. Rast harmonizovaných spotrebiteľských cien dosiahol 0,8 %, čo bol najslabší rast od novembra 2016. V marci sa harmonizované spotrebiteľské ceny medziročne zvýšili o 1,3 %. Ekonómovia očakávali spomalenie až na 0,5 %.
Medzimesačne harmonizované spotrebiteľské ceny vzrástli v apríli o 0,4 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom iba na úrovni 0,1 %. Konečné údaje o vývoji inflácie za mesiac apríl zverejní Destatis 14. mája.

Súvisiace články

Aktuálne správy