Miera nezamestnanosti v Španielsku vzrástla v 1. kvartáli na 14,4 %

Španielska nezamestnanosť sa v 1. kvartáli zvýšila menej, než sa čakalo. Dôvodom boli reštriktívne opatrenia prijaté v polovici marca na zastavenie pandémie nového koronavírusu.
Miera nezamestnanosti v prvých troch mesiacoch tohto roka stúpla na 14,4 % z 13,8 % v poslednom štvrťroku vlaňajška, uviedol španielsky štatistický úrad. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali s nárastom miery nezamestnanosti až na 15,6 %.
Uvedené údaje úplne neodzrkadľujú situáciu na španielskom trhu práce, keďže k uzavretiu ekonomiky prišlo až dva týždne pred koncom kvartála a väčšina prieskumu, z ktorého správa vychádza, už bola zrealizovaná, upozornili štatistici. Podľa uvedených čísel sa v španielskej ekonomike v 1. štvrťroku stratilo len 285.600 pracovných miest, pričom údaje sociálneho zabezpečenia signalizujú, že len v marci prišlo o prácu 900.000 Španielov.
Podľa prognózy španielskej centrálnej banky môže koronakríza spôsobiť nárast miery nezamestnanosti v tomto roku až na 21,7 %, pričom španielska ekonomika môže klesnúť o 12,4 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy