7 grafov, ako pandémia koronavírusu zasiahla globálnu ekonomiku

, CNBC Foto: SITA/AP

Aby sa obmedzilo šíreniu koronavírusu, na celom svete sa zaviedli opatrenia na izoláciu, ktoré odstavilo veľkú časť svetovej hospodárskej činnosti. Mnohé firmy boli nútené obmedziť, alebo ukončiť svoju činnosť a dá sa očakávať, že čoraz viac ľudí príde o prácu. Odvetvie služieb, ktoré je hlavným zdrojom rastu v mnohých ekonomikách, patrí medzi najviac postihnuté pandémiou. Tento rok by sa objem svetového obchodu mohol opäť prepadnúť.

V čínskom meste Wu-chan sa koronavírus objavil koncom minulého roka, odvtedy sa choroba rozšírila do 185 krajín. Podľa údajov, ktoré má k dispozícii Univerzita Johna Hopkinsa, je v súčasnosti infikovaných viac ako 2,7 milióna ľudí a celosvetovo jej podľahlo viac ako 190 000 ľudí.

Aby sa zastavilo ďalšie šírenie vírusu, vlády po celom svete zaviedli v rôznej miere opatrenia na izoláciu krajín a miest. Zatvorili sa hranice, školy, aj pracoviská. Tieto obmedzenia, ktoré Medzinárodný menový fond nazval „Veľké zablokovanie“, zastavili veľkú časť svetovej hospodárskej činnosti, poškodili firmy a spôsobili ľuďom stratu zamestnania. „Je to skutočne globálna kríza, pretože žiadna krajina nie je ušetrená," napísala Gita Gopinathová, hlavná ekonómka MMF na blogu začiatkom tohto mesiaca.

Pozrite si sedem grafov, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, nakoľko pandémia zasiahla globálnu ekonomiku.

Nárast nezamestnanosti
Mnoho ekonómov varovalo, že kroky prijaté na boj s koronavírusom na celom svete urýchli nárast nezamestnanosti. Strata pracovných miest sa už prejavuje vo viacerých ekonomikách.

V USA, najväčšej ekonomike sveta, za posledných päť týždňov prišlo o prácu viac ako 26 miliónov ľudí. Podľa údajov Bureau of Labor Statistics bola miera nezamestnanosti v marci 4,4 %, najvyššia od augusta 2017. Podobne aj Austrália a Južná Kórea zaznamenali nárast miery nezamestnanosti, pričom niektorí ekonómovia varujú, že situácia sa môže ešte zhoršiť.

Tvrdý úder pre odvetvie služieb
Odvetvie služieb je hlavným zdrojom rastu a zamestnanosti v mnohých krajinách vrátane USA a Číny, dvoch najväčších svetových ekonomík a spotrebiteľských trhov.

Obidve krajiny však zaznamenali prudký pokles maloobchodného predaja, pretože opatrenia týkajúce sa blokovania počas pandémie prinútili mnohé predajne zatvoriť a udržať spotrebiteľov doma. Nárast predaja on-line, ktorý zaznamenali niektorí maloobchodníci, napríklad Amazon, nedokázal zastaviť celkový pokles.

Ekonómovia varovali, že spotrebitelia sa nemusia vrátiť k výdavkom ani po zrušení opatrení. Je to zrejmé z „pomalého zlepšovania“ maloobchodného predaja v Číne, aj keď krajina umožnila postupné opätovné otvorenie firiem, uviedli analytici spoločnosti Oxford Economics.

„Pomalý nárast výdavkov na domácnosť podporuje náš názor, že z globálneho hľadiska je nepravdepodobné, že by sa spotrebitelia v prípade zrušenia obmedzení vrhli späť do obchodov,“ napísali v správe.

Podľa IHS Markit došlo v celosvetovom meradle k výraznejšiemu zasiahnutiu odvetvia služieb. Firmy pôsobiace v odvetviach dopravy, nehnuteľností a cestovného ruchu zaznamenali zatiaľ najväčší pokles aktivity.

Prepad výrobnej činnosti
Výrobcovia, ktorí už boli zasiahnutí obchodnou vojnou medzi USA a Čínou v posledných dvoch rokoch, sa opäť dostali pod tlak, tentoraz kvôli koronavírusu.

Pandémia Covid-19 prvýkrát zasiahla výrobcov mimo Číny, ktorí sa pri výrobe svojich vlastných výrobkov spoliehajú na továrne v ázijskom ekonomickom gigante, pokiaľ ide o materiály a časti výrobkov.  Čínske továrne však pozastavili svoje operácie na dlhšie obdobie, ako sa očakávalo, pretože úrady pracovali na tom, aby vírus dostali pod kontrolu. Postupne, ako čoraz viac krajín zavádza blokovanie, tieto opatrenia zasiahli väčší počet výrobných firiem. Niektoré boli nútené dočasne odstaviť výrobu, ale aj tie, ktoré vo výrobe pokračovali, sa museli vysporiadať obmedzeniam pri získavaní dodávok medziproduktov a materiálov.

Okrem toho zníženie dopytu po tovare ešte zhoršilo výzvy, ktorým výrobcovia čelia. Výsledkom je, že továrne v USA, Európe a Ázii zaznamenali za posledný mesiac pokles výroby.

Ďalší zlý rok pre obchod
Očakáva sa, že globálny obchod, ktorý už spomaľoval v roku 2019, bude v tomto roku v nastúpenom trende pokračovať.

Svetová obchodná organizácia vo svojej najnovšej predpovedi tento mesiac uviedla, že objem svetového obchodu by sa mohol v tomto roku prepadnúť o 12,9 až 31,9 %, v závislosti od trajektórie svetovej ekonomiky. „V oboch scenároch budú všetky regióny v roku 2020 postihnuté dvojciferným poklesom vývozu a dovozu,“ uviedla WTO.

Pokles globálnej ekonomiky v roku 2020
Pandémia koronavírusu a spomalenie ekonomickej aktivity viedli mnohé inštitúcie k zníženiu ich predpovedí pre globálnu ekonomiku. Medzinárodný menový fond, ktorého hodnotenie ekonomiky patrí k najviac sledovaným, očakáva, že globálna ekonomika sa tento rok zníži o 3 %. Podľa MMF sa očakáva, že v roku 2020 porastie iba hŕstka ekonomík, napríklad Číny a Indie.

Aj keď fond pre budúci roku počíta s prudkým nárastom o 5,8 %, uviedol, že oživenie je „iba čiastočné, keďže sa predpokladá, že úroveň hospodárskej činnosti zostane pod úrovňou, ktorú sme plánovali na rok 2021, a to ešte pred útokom vírusu“.

„Kumulatívna strata svetového HDP v rokoch 2020 a 2021 spôsobená pandemickou krízou by mohla byť okolo 9 biliónov dolárov, čo je viac než je veľkosť ekonomík Japonska a Nemecka dohromady,“ píše Gopinath, hlavný ekonóm fondu.

Súvisiace články

Aktuálne správy