Ázijské trhy klesli, demokrati v americkom Senáte zablokovali zákon o podpore ekonomiky

Akciové trhy v Ázii vstúpili do nového týždňa s prudkým poklesom. Prepadli sa aj ceny ropy, nakoľko faktické ochromenie ekonomiky v rôznych častiach sveta výrazne znižuje dopyt. Napriek iniciatívam vlád a centrálnych bánk, ktoré rozširujú podporné opatrenia v boji proti epidémii koronavírusu, pretrvávajú obavy z globálnej recesie.

Hongkonský index Hang Seng klesol podľa informácií zverejnených bbc.com o vyše 4 %, zložený šanghajský index o 2,4 % a austrálsky ASX 200 stratil 5,6 %. Ropa Brent, ktorej cena sa považuje za referenčnú pre obchodovanie na svetových trhoch, si odpisovala 4,5 %.

Demokrati v americkom Senáte zablokovali prerokovanie zákona o finančnej pomoci, ktorá môže dosiahnuť takmer dva bilióny USD. Podľa demokratov je návrh príliš veľkorysý pre najväčšie podniky a žiadajú presmerovať viac zdrojov do zdravotníctva. Republikáni prezidenta Donalda Trumpa aj zástupcovia demokratov ale pokračujú v rokovaniach. Ekonomický poradca Bieleho domu Larry Kudlow uviedol, že balík opatrení sa rovná desiatim percentám hrubého domáceho produktu USA. Ide o zhruba zdvojnásobenie pomoci v porovnaní s tou, ktorú americká administratíva od zákonodarcov žiadala len pred niekoľkými dňami.

Súvisiace články

Aktuálne správy