O budúcnosti Európy sa nedá rozhodnúť cez videokonferenčný hovor

, FT Foto: SITA/AP

Pandémia koronavírusu testuje limity EÚ v mnohých ohľadoch. Jedným z nich je aj to, či sa dá zorganizovať práca bloku cez videokonferenciu. Píše o tom Financial Times.

Ministri financií EÚ sa v pondelok spojili na päťhodinovú virtuálnu schôdzu, ktorej predsedal predseda lisabonskej skupiny Mário Centeno. Včera európski lídri usporiadali svoju druhú videokonferenciu o kríze a ďalšia je naplánovaná na budúci týždeň. Po tom, čo sa vyľudnili bruselské inštitúcie, stala sa táto technológia životne dôležitou komunikačnou líniou. Rada, inštitúcia EÚ, ktorá združuje 27 národných vlád bloku, je orgán, ktorý je svojou povahou zvyčajne závislý od toho, či ľudia dokážu pricestovať do Bruselu.

Zo strany diplomatov sa však objavili sťažnosti, že videokonferencie narážajú na praktické obmedzenia. V pondelok sa euroskupina, ktorá odsúhlasila prvú fázu fiškálnej reakcie Európy na krízu, mala čiastočne skomplikovanú prácu kvôli technickým poruchám. Úradníci uviedli známe problémy, ako je prerušenie spojenia, či výpadok zvuku, ale aj niečo podstatnejšie: ministri museli prepísať návrh textu, ktorý by bol posolstvom Európy pre finančné trhy. Ukázalo sa, že vyjednávať prostredníctvom videolinku nie je vôbec jednoduchá úloha. „Nemáme obavy, že toto nastavenie bude brzdiť budúce úsilie euroskupiny viesť krízové ​​rozhovory počas karantény,“ uviedol úradník Rady EÚ, ktorý uznal „že miestami išlo o menej ako dokonalú zvukovú a vizuálnu kvalitu“.

Objavujú sa ale aj zásadnejšie otázky. Predseda Rady EÚ Charles Michel oznámil, že samit naplánovaný na 26. marca bol na neurčito odložený a lídri sa namiesto toho stretnú cez ďalšiu videokonferenciu. Diplomati poukazujú na to, že skutočné zasadnutie Európskej rady nezahŕňa len lídrov, ktorí sedia okolo stola a nepretržite diskutujú o veľkých rozhodnutiach, ktoré obracajú kolesá EÚ. Dôležité sú aj stretnutia počas prestávok na chodbách, kde sa v pravý okamih vytvorí koridor, jemne sa odtiahne od konkrétneho lídra. Vo videu nič také možné nie je. Je nepravdepodobné, že by to bránilo rozhodovaciemu procesu v čase krízy, od vypuknutia koronavírusu už bolo na úrovni EÚ prijatých množstvo opatrení. Má to však potenciálne veľký vplyv na prácu bloku v nasledujúcich mesiacoch.

Istý vyšší diplomat odhadol, že videokonferencia hláv štátov a vlád EÚ nemôže realisticky trvať dlhšie ako dve alebo tri hodiny. Pre porovnanie, lídri EÚ vo februári absolvovali 24-hodinový maratón, keď sa snažili dohodnúť na ďalšom dlhodobom rozpočte bloku. V tom čase sa predpokladalo, že sa veci pohnú na budúcom samite. Vyhliadky, že sa vedúci predstavitelia EÚ dostanú do Bruselu, zatiaľ čo milióny ľudí sú zadržiavaní vo svojich domovoch, sa vyparili. Zjednodušene povedané: blok nemôže dohodnúť balík výdajov na úrovni jedného bilióna eur cez telefón. To si vyžaduje množstvo prípravných prác inými spôsobmi, nie je však jasné, ako by to fungovalo.

Rozhodovania o peniazoch sú druh politicky náročného boja, vyžaduje si jedinečnú kombináciu blízkosti, tlaku a únavy, čo môžu poskytnúť iba samity. Krízy majú schopnosť odblokovať rozhodovanie a transformovať predtým náročné rokovania na jednoduchšie. Viacročný rozpočet EÚ sa však nemusí len schvaľovať, ale musí byť aj dobre navrhnutý, a to je veľmi zložitá úloha.

Ak by sa rozpočet, známy ako viacročný finančný rámec, tento rok nepodarilo dohodnúť, výdavkové programy EÚ by to značne narušilo. V kríze, na rozdiel od tej, ktorej Európa predtým čelila, bude tentoraz na udržanie bruselskej šou potrebná riadna dávka diplomatickej vynaliezavosti, uzatvára FT.

Súvisiace články

Aktuálne správy