Hodnota bodu pre určenie výšky úrazových dávok sa mierne zvýšila

V tomto roku hodnota bodu stúpla o 1,58 eura na 21,84 eura.

Hodnota bodu pre rok 2020 stanovená pre určenie výšky úrazových dávok sa zvýšila o 1,58 eura na 21,84 eura. V predchádzajúcom roku to bolo 20,26 eura. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Tento bod je dôležitý pri určení sumy úrazových dávok – náhrady za bolesť a náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia, pri výpočte ktorých sa vychádza z bodového ohodnotenia v lekárskom posudku a zo sumy na jeden bod.

Hodnotu jedného bodu určuje opatrením Ministerstvo zdravotníctva SR. Vychádza z priemernej mesačnej mzdy na Slovensku zistenej Štatistickým úradom SR za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom vznikol nárok na náhradu. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR zistená štatistickým úradom SR za rok 2019 je 1 092 eur, hodnota jedného bodu predstavuje 2 % z tejto sumy.

Sociálna poisťovňa upozorňuje, že uvedená hodnota bodu sa použije len pri tej náhrade za bolesť a náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia, na ktorú poškodenému zamestnancovi vznikol nárok po 31. decembri 2019, a to len v dôsledku pracovného úrazu alebo zistenej choroby z povolania.

Súvisiace články

Aktuálne správy