Udržateľnosť dôchodkového systému je horšia ako pred reformou v roku 2012

Udržateľnosť dôchodkového systému na Slovensku je horšia ako pred reformou z roku 2012. Vyplýva to z novej projekcie výdavkov na dôchodky, na ktorú upozornil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií SR.
Pracovná skupina pre starnutie obyvateľstva Európskej komisie schválila nové projekcie výdavkov na dôchodky pre Slovensko. Nové projekcie obsahujú vplyv zavedenia dôchodkového stropu, zmeny minimálneho dôchodku, zdvojnásobenie vianočného príspevku a zmenu výšky dôchodku pre sporiteľov v druhom dôchodkovom pilieri. Prípadné zavedenie 13. dôchodku, schváleného vládou minulý týždeň, nebolo v aktualizovanej projekcii pracovnej skupiny zohľadnené.
Ukázalo sa, že výdavky na dôchodky dosiahnu v roku 2060 úroveň 13,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Pre porovnanie, projekcia pred reformou v roku 2012 očakávala výdavky pre rovnaký rok na úrovni 13,2 %. „Od roku 2030 bude slovenský dôchodkový systém vďaka odchodu tzv. Husákových detí pod veľkým tlakom. Prijatím opatrení v roku 2019 sa Slovensko dostalo do horšej pozície ako pred reformou,“ konštatuje na sociálnej sieti IFP.
Príjmy dôchodkového systému v roku 2070 by mali pokryť len polovicu jeho výdavkov. „Vytvorí sa tak deficit vo výške celkových výdavkov na zdravotníctvo,“ upozornil IFP. Za 50 rokov by mal deficit dôchodkového systému stúpnuť z 1,6 % HDP na 6,9 %. Nárast je spôsobený najmä starnutím populácie a dôchodkovými opatreniami prijatými v minulom roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy