Emailové upozornenia od finančnej správy priniesli štátu státisíce eur

Pravidelné softwarningové upozornenia, ktoré zasiela Finančná správa (FS) SR ako benefit svojim klientom, prinášajú výsledky. V minulom roku firmy aj fyzické osoby zaplatili do štátneho rozpočtu na základe týchto emailových upozornení viac ako pol milióna eur. Išlo najmä o upozornenia o vplyve daňovej kontroly na daň z pridanej hodnoty (DPH), na výšku dane z príjmu, ale aj o upozornenie na vplyv údajov z daňového priznania k DPH na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby.
„Upozornenie daňového subjektu, že výsledok daňovej kontroly na DPH môže mať vplyv na výšku dane z príjmov právnickej osoby, zaslala finančná správa v troch etapách za minulý rok takmer 2000 daňovým subjektom,“ spresnila hovorkyňa FS Ivana Skokanová. Po prvých dvoch vlnách upozornení zaplatili firmy dodatočne 440.000 eur zo zvýšenia priznanej daňovej povinnosti a ďalších 268.000 eur predstavuje zníženie daňovej straty. „Z následných kontrol u daňových subjektov, ktoré na upozornenie nereagovali, sme do 31. decembra 2019 dosiahli nález vo výške takmer päť miliónov eur a ďalšie kontroly ešte vykonávame,“ dodala Skokanová. Tieto čísla sa podľa nej ešte budú zvyšovať.
Upozornenie daňového subjektu, že údaje z daňového priznania k DPH môžu mať vplyv na povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov fyzickej osoby, zaslala finančná správa v roku 2019 v dvoch etapách. Celkovo 260 zaslaných upozornení prinieslo priamy prínos z podaných daňových priznaní vo výške 78.000 eur.
Finančná správa v minulom roku zaslala aj ďalšie upozornenia. Napríklad po upozornení, že podľa údajov o tržbách či príjmoch uvedených v daňovom priznaní mohla vzniknúť povinnosť podať žiadosť o registráciu pre DPH, o ňu požiadalo dodatočných 93 firiem. Aktuálne vyhodnocuje finančná správa aj výsledky zaslaného upozornenia na nesprávne uvedenú výšku daňovej licencie v podanom daňovom priznaní. Takýchto upozornení poslala koncom roka 2019 viac ako 2200.

Súvisiace články

Aktuálne správy