Inflácia vo Francúzsku v januári rástla, výdavky domácností v decembri klesli

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku v januári rástli stabilným tempom. Ukázali to v piatok predbežné údaje štatistického úradu INSEE.
Separátna správa INSEE odhalila, že výdavky domácností sa na konci roka 2019 znížili v dôsledku prudkého poklesu spotreby energie.
Konkrétne, index spotrebiteľských cien v druhej najväčšej ekonomike eurozóny sa podľa predbežných údajov v januári zvýšil medziročne o 1,5 %, rovnako ako v decembri. Rýchlejší rast cien energií totiž vykompenzovali nižšie ceny služieb, potravín a tabaku. Ekonómovia očakávali, že sa rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku v januári spomalí na 1,4 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v januári klesli o 0,4 % po náraste o 0,4 % v decembri.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, si v prípade Francúzska v januári udržal decembrové tempo rastu o 1,7 %. Medzimesačne HICP klesol o 0,5 %, čo kontrastuje s jeho zvýšením o 0,5 % v decembri.
Spresnené údaje o inflácii za január zverejní INSEE 20. februára.
Štatistický úrad tiež informoval, že výrobné ceny vo Francúzsku v decembri medzimesačne stagnovali po novembrovom zvýšení o 0,8 %. Medziročne sa ich rast v závere minulého roka spomalil na 0,4 % z 0,5 % v novembri.
Zároveň, spotreba domácností klesla v decembri o 0,3 % na rozdiel od rastu v novembri o 0,7 %. Výdavky na kúpu automobilov sa síce v decembri zvýšili, ale na energie klesli o 1,8 % a na potraviny o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy