Ceny ropy v piatok pokračovali v páde

Ceny ropy v piatok (24. 1.) pokračovali v poklese a výrazne oslabili. Dôvodom sú obavy týkajúce sa vyhliadok dopytu po rope a nadmernej ponuky.
Nervozitu na trhoch spôsobuje šírenie nového koronavírusu z Číny. Zvyšuje sa strach, že jeho ďalšie šírenie by mohlo dokonca spomaliť globálnu ekonomiku, čo by malo negatívny vplyv na dopyt po energiách.
Marcový kontrakt na americkú ropu WTI v piatok zlacnel o 1,40 USD alebo o 2,52 % a uzavrel na 54,19 USD (49,11 eura) za barel (159 litrov). Cena WTI počas uplynulého týždňa padla približne o 7,5 %, čo bol jej najprudší týždňový pokles od mája 2019, keď stratila takmer 9 %. Cena severomorskej ropy Brent s marcovým kontraktom sa v piatok znížila o 1,35 USD alebo 2,18 % na 60,69 USD za barel.
Čína sa snaží zabrániť šíreniu vírusu karanténou a ďalšími opatreniami. Úrady v krajine už obmedzili pohyb takmer 46 miliónov ľudí, ktorí sa nachádzajú v mestách v blízkosti centra prepuknutia nákazy novým koronavírusom.
Na ropnom trhu existujú obavy, že spomaľovanie čínskej ekonomiky môže mať výrazný vplyv na dopyt po energiách. Čína je druhou najväčšou svetovou ekonomikou a najväčším dovozcom ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy