Počas poslednej celoslovenskej akcie vymohli daňoví exekútori priamo v teréne vyše 65 tisíc eur

Najviac nedoplatkov zexekvoval Daňový úrad Banská Bystrica, a to 19 574 eur.

Finančná správa vykonáva daňové exekúcie aj priamo v teréne prostredníctvom neohlásených návštev. Už niekoľko rokov pritom okrem priebežných exekúcií v teréne organizuje aj pravidelné celoslovenské akcie. Ako ďalej informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva SR Ivana Skokanová, počas poslednej takejto celoslovenskej akcie vykonali exekútori finančnej správy daňovú exekúciu u 106 daňových dlžníkov, z toho u 36 fyzických a 70 právnických osôb. "Počas akcie vymohli sumu vo výške 65 292 eur. Ide o sumu odobratú na mieste ihneď v hotovosti (napríklad priamo z pokladníc), ako aj úhrady vykonané dotknutými dlžníkmi bezprostredne v nasledujúcich dňoch," doplnila Skokanová.

Najviac nedoplatkov zexekvoval Daňový úrad Banská Bystrica, a to 19 574 eur. Najvyššiu sumu u jedného dlžníka zase zexekvoval Daňový úrad Bratislava, 11 573 eur. V porovnaní s predchádzajúcou akciou odobrali o takmer 17 tis. eur viac. "Primárne pri takýchto terénnych akciách finančná správa nesleduje okamžitý fiškálny výnos, ale najmä ich efekt z hľadiska prevencie. Tento spôsob výkonu daňovej exekúcie má preukázateľný vplyv na platobnú morálku daňových dlžníkov, a to najmä z obavy zo samotnej návštevy daňového exekútora. Zo strany finančnej správy ide teda o opatrenie prevenčného charakteru, ktorým chce posilniť uvedomelosť daňových dlžníkov a riadne a včasné plnenie si daňových povinností," objasnila hovorkyňa.

Daňoví exekútori, ktorí pracujú v teréne a vykonávajú exekúcie priamo v prevádzke daňového dlžníka, sa preukazujú preukazom príslušníka finančnej správy. V súlade s daňovým poriadkom zaisťujú peňažné prostriedky nachádzajúce sa najmä v registračnej pokladnici. Financie odoberú za účelom pokrytia vymáhaného nedoplatku. Daňoví exekútori sú oprávnení navštíviť jednotlivé prevádzky aj opakovane. Tento zákonný nástroj finančná správa využíva najmä v prípadoch, keď je zrejmé, že daňový dlžník dlhuje na daniach aj napriek tomu, že jeho majetkové pomery a forma podnikania nasvedčujú tomu, že svoje podlžnosti je schopný bez problémov uhradiť. Vo väčšine prípadov podľa Skokanovej daňoví dlžníci dobrovoľne spolupracujú, nájdu sa však aj výnimky. V takých prípadoch privolajú daňoví exekútori na spoluprácu aj políciu.

Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Jej úlohou je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu Slovenskej republiky a Európskej únie. Úspešný výber daní a ciel a efektívny boj proti daňovými podvodom priniesol v uplynulých rokoch do štátnej pokladnice viac o približne 2,66 mld. eur.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy