Česká ekonomika podľa spresneného odhadu medzikvartálne vzrástla o 0,4 %

Medziročne české hospodárstvo v treťom štvrťroku posilnilo o 2,5 %.

Sezónne upravený český hrubý domáci produkt (HDP) počas júla až septembra sa podľa spresneného odhadu medzikvartálne zväčšil o 0,4 percenta a v porovnaní s rovnakým obdobím pred rokom vzrástol o 2,5 percenta. Rast hospodárstva krajiny podporil domáci aj zahraničný dopyt. Informoval o tom v piatok český štatistický úrad.

 

K medziročnému rastu českého HDP prispela spotreba domácností 1 percentuálny bod (p.b.), príspevok vládnych výdavkov bol na úrovni 0,7 p.b., ale tvorba hrubého kapitálu rastu ekonomiky 0,1 p.b. ubrala. Zahraničný dopyt rastu ekonomiky pridal jeden percentuálny bod.

Výdavky na konečnú spotrebu v českej ekonomike v treťom štvrťroku medzikvartálne stúpli o 0,3 percenta a medziročne o 2,6 percenta. Výdavky domácností sa medzikvartálne reálne nezmenili, ale oproti júlu až septembru minulého roka sa zvýšili o 2,3 percenta. Vládne výdavky na konečnú spotrebu medzikvartálne vzrástli o jedno percento a medziročne o 3,3 percenta. Tvorba hrubého fixného kapitálu však medzikvartálne aj medziročne oslabila o 0,3 percenta.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy