Talianska vláda stále nemá riešenie pre Alitaliu

Talianska vláda hľadá iné možnosti záchrany takmer skrachovaných aerolínií Alitalia, keďže sa jej nepodarilo nájsť súkromného investora, aby ju prevzal, uviedol premiér Giuseppe Conte.
„Je jasné, že v tejto chvíli nemáme v rukách trhové riešenie pre Alitaliu,“ povedal Conte na konferencii v Ríme. Dodal, že nájdenie súkromného kupca je preferovaným riešením, ale vláda v súčasnosti uvažuje aj o alternatívach. Tie však nijako nešpecifikoval.
Vo štvrtok (21. 11.) vypršal čas na predloženie záväzných ponúk na prevzatie Alitalie, a keďže žiadna nebola podaná, vláda je bezradná okolo budúcnosti aerolínií. Minister priemyslu Stefano Patuanelli v utorok takisto povedal, že na dohľad nie je žiadne trhové riešenie. Dodal, že vláda sa počas uplynulých 10 rokoch neúspešne pokúšala o privatizáciu aerolínií.
Konzorcium okolo talianskych železníc Ferrovie dello Stato, ktoré sa vytvorilo na prevzatie Alitalie, sa rozpadlo po tom, čo sa z neho stiahol infraštruktúrny holding Atlantia.
Odbory hrozia ďalšími protestnými akciami, ak sa urýchlene nevyjasní, čo bude ďalej s Alitaliou. Na 13. decembra plánujú štrajk zamestnancov leteckej dopravy.
Alitalia je od mája 2017 nesolventná a nad vodou ju držia štátne preklenovacie úvery v celkovej hodnote 900 miliónov eur. Conteho administratíva schválila ďalší úver vo výške 400 miliónov eur, aby spoločnosť prežila až do budúceho roka. Vláda už dlhé mesiace predlžovala termín predaja spoločnosti, ktorý je však stále v nedohľadne.

Súvisiace články

Aktuálne správy