Jeff Bezos dáva milióny na charitu: Stačí ak bude platiť dane, reaguje politik

, CNBC Foto: SITA/AP

Jeff Bezos minulý týždeň daroval 98,5 milióna dolárov desiatkam organizácií, ktoré pomáhajú bezdomovcom. Jeden z najbohatších mužov sveta však naďalej čelí kritike zo strany tých, ktorí sa domnievajú, že by mohol urobiť aj viac.

Najnovším kritikom charitatívnych aktivít Bezosa je šéf britských labouristov Jeremy Corbyn. V nedeľu v tweete uviedol, že suma posledného daru Bezosa predstavuje iba „0,09 %“ čistého imania miliardára. (Na základe odhadu čistého imania časopisu Forbes na približne 110,3 miliárd dolárov.)

Corbyn nadviazal na výzvu, aby Bezos „len zaplatila dane“, čím sa pravdepodobne odvoláva na skutočnosť, že Amazon za rok 2018 v krajine nezaplatil žiadnu daň, napriek tomu, že za daný rok vykázal zisky viac ako 11 miliárd dolárov.

V minulosti kritici tvrdili, že generálny riaditeľ Amazonu sa napriek svojmu obrovskému bohatstvu o nevenuje dostatočne filantropii. V septembri 2018 Bezos založil svoj fond Bezos Day One Fund, filantropický fond vo výške 2 miliárd dolárov zameraný na pomoc pre bezdomovcom a podporu vzdelávania v komunitách s nízkymi príjmami. S týmto sľubom sa ale spájajú otázky, ako presne sa použijú 2 miliardy dolárov a prečo miliardár prisľúbil celkovú sumu rovnajúcu sa menej ako 2 % jeho celkového čistého imania. Bezos nikdy neodhalil, do kedy chce darovať 2 miliardy dolárov, hoci naznačil, že sa tento fond môže časom rozrastať.

Aj napriek tomuto veľkému sľubu sa Bezos umiestnil na 23. mieste v rebríčku najväčších charitatívnych darcov v roku 2018 zostaveného časopisom Forbes. Generálny riaditeľ Amazonu minulý rok daroval celkovo 131 miliónov dolárov. Pre porovnanie, kolegovia miliardári Warren Buffett venoval minulý rok na charitu spolu 3,4 miliardy dolárov, zatiaľ čo Bill a Melinda Gates venovali 2,6 miliardy dolárov.

Líder Labour Party v minulosti často kritizoval Bezosa a Amazon za nízke dane. Na 25. výročie Amazonu v júli poslal pozdrav, v ktorom želal Amazonu „veľa šťastných daňových priznaní“ a trvá na tom, že spoločnosť by mala platiť vyššie dane vo Veľkej Británii. "Dlhujete Britom milióny na daniach,  za ktoré fungujú verejné služby, na ktoré sa všetci spoliehame," napísal Corbyn v liste.

 „Amazon platí všetky dane, ktoré musíme platiť v USA a vo všetkých krajinách, v ktorých pôsobíme, vrátane zaplatenia dane z príjmu právnických osôb vo výške 2,6 miliardy dolárov a za posledné tri roky to boli daňové náklady vo výške 3,4 miliardy dolárov,“ uviedol hovorca spoločnosti Amazon vo vyhlásení vo februári.

Súvisiace články

Aktuálne správy