Slovenské inovatívne spoločnosti mali možnosť predstaviť sa japonskému trhu

Japonským spoločnostiam sa počas ich návštevy na Slovensku predstavilo 10  inovatívnych slovenských firiem, šesť v Košiciach a štyri v Bratislave.

Slovenské inovatívne spoločnosti mali možnosť predstaviť sa japonskému trhu. Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) totiž v spolupráci s Japan External Trade Organization zorganizovala podnikateľskú misiu japonských firiem po Slovensku. Jej cieľom bolo poukázať na inovatívnu vyspelosť a investičný potenciál Slovenska. Ako ďalej pre agentúru SITA spresnilo SARIO, japonským spoločnostiam sa počas ich návštevy na Slovensku predstavilo 10 inovatívnych slovenských firiem, šesť v Košiciach a štyri v Bratislave. Tie v rámci platformy Inovačných služieb SARIO predstavili svoje unikátne riešenia Made in Slovakia, ktoré môžu pomôcť japonským spoločnostiam inovovať ich výrobné a technologické procesy.

„Konkrétne dohody o spolupráci sa počas misie nepodpisovali, ale môžeme spomenúť, že na jednu japonskú spoločnosť urobila neuveriteľný dojem slovenská technologická firma, ktorej bezprostredne po misii navrhli stretnutie vo francúzskom sídle svojej spoločnosti, kde rokovali o detailných možnostiach spolupráce v niektorých projektoch, kde by sa technológia slovenskej firmy dala priamo využiť,“ doplnila agentúra. Misia sa konala pod záštitou Ministerstva hospodárstva a priemyslu Japonska a pozostávala z generálnych riaditeľov významných japonských spoločností pôsobiacich v automobilovom, v leteckom, elektrotechnickom priemysle a v bankovníctve.

Roadshow sa začala v Košiciach, okrem iného aj návštevou spoločnosti MinebeaMitsumi. Odtiaľ sa delegácia presunula do popradskej fabriky Whirpoolu. Závod sa v posledných rokoch zameral na zavádzanie riešení podporujúcich digitálny zber dát a ich využitie. Najmä vďaka týmto iniciatívam bol vybraný ako jeden z dvoch pilotných v rámci vývoja pilotných riešení Industry 4.0 pre Whirlpool Corporation. Poslednou zastávkou sa stala Bratislava, kde mali možnosť odprezentovať sa inovatívne slovenské spoločnosti z Bratislavského kraja.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu je štátna agentúra Slovenskej republiky, ktorá vznikla v roku 2001 v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR. Jej poslaním je podpora exportných aktivít slovenských spoločností na globálnom trhu a prílev investícií na Slovensko

Súvisiace články

Aktuálne správy