Schodok rozpočtu USA v októbri medziročne stúpol o tretinu

Rozpočtový úrad Kongresu odhaduje, že v terajšom fiškálnom roku deficit federálnej vlády USA dosiahne úroveň 1 bil. USD.

Americká federálna vláda, ktorej rozpočtový deficit za uplynulý fiškálny rok bol najvyšší za sedem rokov, začala v októbri nový účtovný rok rozpočtovým schodkom medziročne vyšším o 33,8 percenta. Ministerstvo financií USA informovalo, že minulomesačný deficit stúpol na 134,5 mld. USD z úrovne 100,5 mld. USD v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Za minulý americký fiškálny rok, ktorý sa skončil v závere septembra, bol schodok federálneho rozpočtu v sume 984,4 mld. USD, čiže medziročne vzrástol o 26 percent. Rozpočtový úrad Kongresu (CBO) prognózuje, že deficit v účtovnom roku 2020 dosiahne úroveň 1 bil. USD a nad touto hranicou zostane najbližšie desaťročie. Nad úrovňou 1 bil. USD bol rozpočtový schodok USA v rokoch 2009 až 2012, čiže po finančnej kríze z roku 2008.

Šéf amerického Federálneho rezervného systému Jerome Powell v stredu v Kongrese uviedol, že „federálny rozpočtový deficit je na neudržateľnej ceste“. Dodal, že ak sa rastúci schodok nebude riešiť, mohol by obmedziť schopnosť Kongresu a vlády bojovať proti budúcej recesii.

Súvisiace články

Aktuálne správy