Spotrebiteľské ceny v USA v októbri stúpli o 0,4 % v dôsledku zdraženia benzínu

Medziročná inflácia v krajine bola minulý mesiac na úrovni 1,8 %.

Americké spotrebiteľské ceny v októbri medzimesačne posilnili o 0,4 percenta po tom, ako v septembri stagnovali. Ceny benzínu totiž po stagnácii v auguste a septembri stúpli minulý mesiac o 3,7 percenta. Takzvaná jadrová inflácia, čiže bez zahrnutia volatilných cien energií a potravín, bola v októbri na úrovni iba 0,2 percenta. Informovalo o tom v stredu americké ministerstvo práce.

Oproti októbru minulého roka spotrebiteľské ceny v USA v posilnili o 1,8 percenta, čiže medziročná inflácia sa nachádzala tesne pod úrovňou 2 percentá, ktorú si želá americký Federálny rezervný systém (Fed). Ceny benzínu napriek minulomesačnému rastu boli v októbri medziročne nižšie o 7,3 percenta. Ceny potravín na americkom trhu sa medzimesačne zvýšili o 0,2 percenta, nové autá zlacneli o 0,2 percenta, ale ceny ojazdených vozidiel sa zvýšili o 1,3 percenta.

Relatívne mierna inflácia umožnila centrálnej banke USA v tomto roku trikrát zredukovať úrokové sadzby, aby podporila ekonomiku krajiny. Hospodárstvo USA sa totiž spomalilo v dôsledku obchodnej vojny s Čínou a sporov s ďalšími obchodnými partnermi.

Súvisiace články

Aktuálne správy