Nadišiel čas na kúpu európskych akcií

, MW Foto:SITA/AP

Európske akcie za posledné dva roky zaostávali za americkými, keďže rast eurozóny sa zastavil v dôsledku americko-čínskej obchodnej vojny, ktorá poškodila ekonomiky závislé na vývoze, ako je Nemecko a Holandsko.

Od januára 2018 vykázal index S&P 500 celkový výnos 15,6 %, Stoxx Europe 600 len 6,4 %. Podľa prieskumu, ktorý zverejnil Mislav Matejka z J.P. Morgan, sa však tento trend zmení.

Matejka uviedol, že znížil svoje nadvážené ratingy na americké akcie na neutrálne, a teraz je presvedčený, že „medzinárodné akcie budú mať v budúcnosti lepšiu výkonnosť,“ vzhľadom na to, že americké akcie sú v súčasnosti relatívne drahé, keď v posledných dvoch rokoch prekonali európske akcie o 25 %. „Eurozóna sa obchoduje lacno,“ uviedol Matejka.

Dodal, že nedávna slabosť európskej ekonomiky, ktorá sa prejavuje slabými výsledkami prieskumov indexu nákupných manažérov (PMI), sa má zvrátiť, pretože menový stimul a pravdepodobné vyriešenie odchodu Británie z Európskej únie podnietia dôveru a výdavky firiem. „V zásade sme presvedčení, že dlhodobý pokles v PMI eurozóny by sa mal skončiť," napísal Matejka. „Jediné obdobie, kedy bola eurozóna výrazne slabšia ako v súčasnosti, bolo počas veľkej finančnej krízy, keď úverové trhy prestali fungovať a súvahy bánk boli pod tlakom. Dnes tomu tak nie je, ako ukázal posledný prieskum bankových úverov ECB uskutočnený minulý týždeň. “

Ďalším dôležitým faktorom je, že Európska centrálna banka minulý týždeň potvrdila svoj plán začať nakupovať čisté aktíva vo výške 20 miliárd eur mesačne. Obnovila svoju stratégiu kvantitatívneho uvoľňovania s cieľom udržať nízke úrokové sadzby a zvýšiť ponuku peňazí. „Medzi rastom peňažnej zásoby v eurozóne a PMI existuje pozitívny vzťah,“ takže rast peňazí „poukazuje na bezprostredné oživenie PMI“, napísal Matejka.

Ďalší faktor, ktorý by mohol pomôcť európskym akciám v najbližších štvrťrokoch, sú fiškálne stimuly, zvyčajne definované ako zvýšenie vládnych výdavkov a zníženie daní. Zatiaľ čo európski lídri, najmä tí v Nemecku, odolali výzvam na zvýšenie deficitu, existuje jasný dôvod na zvýšenie investícií, keďže mnohé z týchto krajín si dokážu požičiavať za záporné úrokové sadzby. „Populistické hnutia na celom svete pravdepodobne podnietia viac opatrení v oblasti fiškálnej politiky v oboch regiónoch, najmä v Európe, čo by centrálnym bankám malo umožniť opustiť svoju mimoriadnu menovú politiku a pomôcť zvýšiť ocenenie,“ napísala Lisa Shalett, hlavná investičná riaditeľka spoločnosti Morgan Stanley Wealth Management.

Odchádzajúci prezident ECB Mario Draghi minulý mesiac na svojom predposlednom zasadnutí vyhlásil, že je „najvyšší čas na fiškálnu politiku“, aby sa podporilo európske hospodárstvo.

Iní vidia dôvody optimizmu na európskom trhu práce. „Verím, že údaje eurozóny nie sú jednoducho natoľko slabé ako sa o nich hovorí na základe mediálneho konsenzu. Výnimkou je nemecký vývoz,“ napísal Christopher Wood, stratég spoločnosti Jefferies. „Väčšina rastu zamestnanosti vo Francúzsku, Taliansku a Španielsku bola napríklad v posledných štvrťrokoch na trvalých pracovných pozíciách, nie dočasných. Aj rast miezd v eurozóne sa zrýchľuje.“

Súvisiace články

Aktuálne správy