Cestovnej kancelárii Thomas Cook hrozí nútená správa

Kolaps firmy by znamenal uviaznutie 150 tis. britských dovolenkárov v zahraničí.

Zadlžená britská cestovná kancelária Thomas Cook v sobotu požiadala o štátnu pomoc. K tomuto kroku pristúpila pod tlakom veriteľských bánk vrátane peňažných ústavov RBS a Lloyds, ktoré trvajú na tom, že firma musí nájsť 200 mil. libier (GBP) pre prípad, že by potrebovala dodatočné peniaze počas zimného obdobia. Ak Thomas Cook peniaze nezíska, môže sa už tento tento víkend dostať do nútenej správy. Kolaps cestovnej kancelárie by znamenal, že v zahraničí by uviazlo 150 tis. britských dovolenkárov, informuje portál bbc.com.

Ministerstvo dopravy pre bbc uviedlo, že nebude „špekulovať o finančnej situácii konkrétnych firiem“. Podľa zdrojov portálu však existujú „rozumné šance“ na dohodu a vláda by mala pomôcť.

V júli spoločnosť Thomas Cook vypracovala podnikateľský plán, podľa ktorého potrebuje 900 mil. GBP. Má ich dostať od čínskej spoločnosti Fosun, skupiny veriteľov a niektorých ďalších investorov. Skupina veriteľských bánk si však potom objednala nezávislé preskúmanie a jej finančný poradca uviedol, že Thomas Cook bude potrebovať dodatočných 200 mil. GBP nad rámec už doteraz požadovaných 900 mil. GBP. Skupina veriteľov nechce opäť s cestovnou kanceláriou rokovať, ak sa dodatočné fondy nenájdu.
(1 EUR = 0,8823 GBP)
https://www.bbc.com/news/business-49761464

Súvisiace články

Aktuálne správy