Japonská ekonomika v septembri pokračuje v miernom zotavovaní

Japonská ekonomika v septembri pokračuje v miernom zotavovaní. Uviedol to vo štvrtok úrad vlády vo svojej mesačnej správe, v ktorej tiež poukázal na pretrvávajúcu slabosť v exportnom sektore.
Oslabovanie globálnej ekonomiky a obchodný spor medzi Spojenými štátmi a Čínou naštartovali pokles japonského exportu, ktorý trvá už deväť mesiacov a predstavuje veľké riziko pre tretiu najväčšiu ekonomiku na svete.
Vláda ponechala hodnotenie väčšiny kľúčových komponentov hospodárskeho rastu nezmenené. A ponúkla všeobecne pozitívny pohľad na domáci dopyt pred zvýšením dane z predaja, ktoré je naplánované na október.
Ale sektor bývania už zaznamenal pokles, prvýkrát za vyše 1,5 roka. Dôvodom je zníženie výstavby nových domov.
Vláda v správe skonštatovala, že firemné zisky sa stále držia na pomerne vysokej úrovni, vďaka pretrvávajúcej sile v sektore služieb, ktorý vykompenzoval menej priaznivý vývoj vo výrobnom sektore.
Japonská ekonomika v uplynulých troch štvrťrokoch rástla, aj keď jej tempo bolo v období apríl-jún pomalšie, ako vláda pôvodne odhadovala, pretože firemné výdavky klesli.
Hodnotenie vlády je v súlade s údajmi z minulých mesiacov, ktoré ukázali, že silný domáci dopyt a súkromná spotreba pomáhajú Japonsku eliminovať negatívne vonkajšie vplyvy.
V prvej polovici septembra sa objavilo len málo náznakov, že spotrebitelia zvyšujú výdavky pred nárastom dane z predaja na 10 % z 8 %.
Predchádzajúce zvýšenie tejto dane na 8 % z 5 % v apríli 2014 pritom zasiahlo dôveru spotrebiteľov a spôsobilo pokles ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy