Kontrolu typových spotrebiteľských zmlúv presadzuje 9 občianskych združení

Bratislava 1. marca (TASR) – Návrat kontroly typových spotrebiteľských zmlúv, ktorá vypadla z novely Občianskeho zákonníka, sa dožaduje 9 občianskych združení (OZ) pôsobiacich v oblasti ochrany spotrebiteľa.

Novelu, ktorou sa má od 1. apríla 2004 predĺžiť súčasne platná 6-mesačná záručná lehota na predmety dlhodobej spotreby (PDS) na dva roky, síce už poslanci Národnej rady (NR) SR schválili, ale prezident SR ju nepodpísal. Tým sa táto norma opäť vráti na pôdu parlamentu.

Zástupcovia rozhodujúcich spotrebiteľských organizácií sa preto obracajú na poslancov NR SR, aby pri jej opätovnom prerokovávaní zvážili „ponechanie možnosti kontrolovať typové spotrebiteľské zmluvy.“

Podľa predsedníčky Fóra spotrebiteľov Marty Černej typové zmluvy uzatvorené v cestovných kanceláriách, na splátkový predaj, poisťovniach, bankách a obchodných organizáciách si pôvodne mohli spotrebitelia bez problémov skontrolovať a zmluvu prijať, alebo neprijať. Ak sa v tomto portfóliu zmlúv vyskytol podnet, bolo jeho šetrenie, respektíve kontrola v kompetencii Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Novela Občianskeho zákonníka však túto možnosť kontroly typových spotrebiteľských zmlúv zo strany spotrebiteľa aj SOI vynechala, čo 9 OZ označilo „za nemiestne ustupovanie lobistickým skupinám na úkor všetkých spotrebiteľov.“

Nesúhlas s týmto ustanovením novely vyjadrili v spoločnom komuniké zástupcovia 9 OZ pôsobiacich v oblasti ochrany spotrebiteľa, ktorí sa dnes zišli na rokovaní v Bratislave.

Vyhlásenie OZ TASR poskytol predseda Asociácie spotrebiteľov Slovenska Miloš Lauko.

Súvisiace články

Aktuálne správy