Prepad výroby Nemecka pokračuje

"Priemysel zostáva v ekonomickom poklese," uviedlo ministerstvo hospodárstva s tým, že sektor ešte nedospel k bodu obratu.

„Priemysel zostáva v ekonomickom poklese,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva s tým, že sektor ešte nedospel k bodu obratu.

Absolútna správa:

Produkcia nemeckého priemyslu v júni klesla o 1,5%, prepad tak bol zásadne vyšší než očakávaných 0,5% .Dôvodom bola slabšia produkcia medziproduktov a investičného tovaru. Vyplýva to z dnešných údajov spolkového štatistického úradu, ktorý súčasne znížil dáta za máj, kedy výroba stúpla o 0,1% a nie o skôr hlásených 0,3%. Za druhý štvrťrok sa priemyselná produkcia celkovo znížila o 1,8%, čo bolo spôsobené prudkým poklesom výroby kovov, strojov a automobilov.

Investori zarobili na:

Spoločnosti TransDigm Group, Inc, ktorej akcie vzrástli o vyše 8% (výkonnosť v horizonte 5 rokov 123,67%). Akcie spoločnosti vzrástli z dôvodu zverejnenia hospodárskych výsledkov spoločnosti za druhý kvartál. Tržby spoločnosti prekonali očakávania o 1,26% a zisk na akciu o 1,749.

Makro analýza dňa:

Čína dnes zakázala dovážať zo Slovenska ošípané a výrobky z nich, aby zabránila šíreniu afrického moru ošípaných. Indická centrálna banka znížila hlavnú úrokovú sadzbu o 35 bázických bodov na a 5,4%. Hongkong čelí najväčšej kríze od roku 1997, kedy sa táto bývalá britská kolónia vrátila pod čínsku správu. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal šéf čínskeho štátneho úradu pre Hongkong a Macao Čang Siao-ming. Indický automobilový priemysel v posledných mesiacoch zažíva rozsiahle prepúšťanie zamestnancov v dôsledku prepadu predaja áut a motocyklov. Ázijské akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Nikkei – 0,33%, Hang Seng Index + 0,08%, CSI 300 – 0,41%.

Odchod Británie z Európskej únie bez dohody by ohrozil bezpečnosť štátu, vyhlásil tak vysoko postavený predstaviteľ britskej polície. Pred Brexitom bez dohody súčasne varoval aj britský zväz potravinárskeho priemyslu, podľa ktorého by táto možnosť mala na celé odvetvie katastrofálne dopady. Európske akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: Eurostoxx 50  + 0,56%, CAC 40 + 0,61%, DAX + 0,71%.

Americký prezident Donald Trump na Twitteri napísal, že problémom USA nie je Čína, ale americká centrálna banka Fed, ktorá podľa prezidenta utiahla menovú politiku príliš veľa a príliš rýchlo. Podľa Trumpa musí americká centrálna banka znížiť úrokové sadzby viac a taktiež rýchlejšie, než to urobili minulý týždeň. Zásoby ropy v USA minulý týždeň stúpli o 2,39 milióna barelov. Americké 10-ročné výnosy sa prepadli na najnižšiu úroveň od októbra 2016 kvôli obavám z dopadu obchodnej vojny na svetovú ekonomiku. Americké akciové indexy uzavreli obchodný deň nasledovne: DJIA + 0,03%, S&P 500 + 0,24%, NASDAQ + 0,52%.

Roman Lechovič, analytik spoločnosti Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy