Nezamestnanosť v Česku stále klesá, zároveň sa mení veková štruktúra pracujúcich

Nezamestnanosť v Česku v 2. štvrťroku tohto roka klesla medziročne o 0,3 percentuálneho bodu na 1,9 %. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ). Bez práce je tak 104.900 ľudí.
Počet pracujúcich sa medziročne zvýšil o 6700 na 5,296 milióna ľudí. Podľa ČSÚ sa navyše mení veková štruktúra pracujúcich – ich priemerný vek sa zvyšuje.
„Česká populácia starne a vidieť to aj na trhu práce. Priemerný vek zamestnaných sa od roku 2010 zvýšil o dva roky na viac než 43 rokov,“ povedal Dalibor Holý z odboru štatistiky trhu práce ČSÚ.
„Čo sa týka zníženia počtu nezamestnaných v 2. kvartáli, bolo to spôsobené vyšším dopytom po sezónnych pracovníkoch, ale aj pokračujúcim úsilím firiem naplniť potrebné stavy stálych zamestnancov,“ pripomenul ekonóm zo spoločnosti BDO Petr Kymlička. „Väčšina firiem zatiaľ výraznejšie nepociťuje ekonomické spomalenie, takže naďalej hľadá na trhu práce pracovnú silu, najmä kvalifikovanú. Možnosť výberu je tak pre podnikateľov stále obmedzenejšia,“ dodal Kymlička.

Súvisiace články

Aktuálne správy